szerző:
hvg.hu

A 74 milliárdos városában megszavazták a 7500 hajléktalant lakáshoz segítő adót. San Francisco, a névadója, a szegényeket segítő Szent-Ferenc szellemében támogatja a rászorulókat.

A nagy keddi amerikai szavazási cunamiban a világsajtó csak a Trump és a demokraták közötti politikai ütközetre figyelt. Pedig rengeteg fontos dologról is véleményt nyilváníthattak az amerikaiak. Például a 900 ezres San Francisco polgárai is, akiknek otthona az ellentétek városa. Itt van a Twitter, az Uber, az Airbnb és a maga műfajában világpiaci vezető Salesforce szoftvercég központja. De sokszor e nagyvállalatok tőszomszédságában hajlaktalanok sátoroznak. A nagy cégek mesés jövedelmet adnak dolgozóiknak, de az egekbe szöktek az ingatlanárak és a lakásbérleti díjak is. Ezért is került ennyi szerencsétlenül járt ember az utcára.

Pár hónappal ezelőtt indult meg az aláírásgyűjtés egy olyan adó bevezetéséért, amely a hajléktalanok lakáshoz jutását segítené. A kezdeményezést a Salesforce jótékonykodásáról híres elnöke, Marc Benioff nem csak szavakban, hanem nyolcmillió dolláros adománnyal is támogatta. Összegyűlt a szükséges mennyiségű aláírás, így a választások keddjén San Francisco polgárai szavazhattak a hajléktalanokat segítő adó bevezetéséről is. És a város szavazóinak hatvan százaléka igent mondott.

Miről is van szó pénzügyi szempontból?

 Az eredetei javaslat szerint az évente 50 millió dolláros bevételt meghaladó cégeknek mindössze 0,5 százalékos adót kell fizetniük. 375 San Francisco-i céget érint a döntés. Persze egyikük sem rokkan bele, különösen nem a milliárdokat kaszáló Twitter, az Uber vagy az Airbnb. Tehát a 74 amerikai milliárdosnak otthont adó San Franciscóban a leggazdagabb cégek 0,5 százalékos adóval fogják támogatni a hajléktalanok lakáshoz jutását. A becslések szerint 250-300 millió dollár jön össze, ebből az összegből a 7500 otthontalan találhat, ha nem is elegáns, de a minimális igényeknek megfelelő lakásmegoldást. Vagyis az utcáról egy lakásba tud menni. (via, Le Monde, AFP)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyerekeket szállító buszok ütköztek frontálisan Bajorországban, sok a sérült

Gyerekeket szállító buszok ütköztek frontálisan Bajorországban, sok a sérült

Simicskó István fényben szilárdítja a hazafias nevelést

Simicskó István fényben szilárdítja a hazafias nevelést

Shakira teljesen tönkretette az egyik NFL-stadiont – videó

Shakira teljesen tönkretette az egyik NFL-stadiont – videó

„Pofapénzt” ajánl dolgozóinak az Audi, tiltakozik a szakszervezet

„Pofapénzt” ajánl dolgozóinak az Audi, tiltakozik a szakszervezet

Emberi roncs lett a hajdani drogkirály, de azért két volt államfőbe még belemart

Emberi roncs lett a hajdani drogkirály, de azért két volt államfőbe még belemart

Több mint 230 milliárdot költhet Budapest a 3-as metró felújítására

Több mint 230 milliárdot költhet Budapest a 3-as metró felújítására