szerző:
hvg.hu

Bár 7 százalékkal növelné a béreket az Audi, a cafeteria-keret változatlan maradna. A szakszervezet szerint az adóváltozásból eredő hátrányokat ezzel egy az egyben a munkavállalókra terhelnék, ami nettó bérkiesést okozna náluk.

Elutasította az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) a jövő évre vonatkozó bérjavaslatot, és a munkáltatóénál lényegesen nagyobb alapbéremelést, továbbá a béren kívüli juttatások megnövelését javasolja.

A győri Audi Hungaria Zrt. kétéves bérmegállapodást javasolt a munkavállalóknak, melyben 7 százalékos béremelést és változatlanul évi bruttó 620 ezer forintnyi cafetériát, valamint előnyugdíjazási rendszer kialakítását ajánlotta.

A munkáltató alapbéremelési ajánlata azért keltett felháborodást, mert az úgynevezett adható elem (nem garantált alapbér), olyan elemrész, amelyről a cég vezetői egyénileg döntenek – magyarázta a Napi.hu-nak Csalogány György, az AHFSZ elnökhelyettese. E "pofapénzként" emlegetett elemnek igen kedvezőtlen a megítélése a munkatársak körében, mert a munkáltató dönti el, hogy kinek milyen mértékben adja meg.

A szakszervezet 18 százalékos, de minimum bruttó 75 ezer forintos emelését, valamint a 4 százalék mozgóbér (a „pofapénz”) összegének alapbérbe építését követelik.

A cafeteriában is emelést kérnek, bruttó 767 ezer forintot, mivel az Audi munkatársainak cafeteria-felhasználási körét figyelembe véve és az átlagos bérszínvonallal számolva ekkora összeg mellett lehetne reálértéken tartani a cafeteriát. Az Audi által javasolt szinten tartással (évi 620 ezer forint) az adóváltozásokból eredő hátrányokat egy az egyben a munkavállalókra terhelnék.

Az Audinál a legnépszerűbb cafeteria-elem a mobilitási célú lakhatási támogatás volt – ez körülbelül 3-4 ezer embert érintett a vállalatnál, arányaiban viszont épp a lakhatási kedvezménynél éri a legnagyobb veszteség a dolgozókat, mivel az eddig adómentes volt, de jövőre bérként adózna. Így a dolgozók a felét elveszítenék ennek az összegnek.

Az Audi Hungária Zrt. nem kívánta kommentálni a helyzetet.


 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Ez kivégzés volt" – címlapokon a történelmi Brexit-szavazás

"Ez kivégzés volt" – címlapokon a történelmi Brexit-szavazás

A Momentum is megkapja az állami támogatást

A Momentum is megkapja az állami támogatást

iPhone-ok lassítása: 10x több mobilban cseréltek akkumulátort a vártnál

iPhone-ok lassítása: 10x több mobilban cseréltek akkumulátort a vártnál

Nyaki fájdalmai miatt visszavonul Douchev-Janics Natasa

Nyaki fájdalmai miatt visszavonul Douchev-Janics Natasa

Kásler szerint 1,5-2 milliós orvosi fizetés lenne a reális

Kásler szerint 1,5-2 milliós orvosi fizetés lenne a reális

Szemérmeskedő fasizmus, kicsit sok pénzért

Szemérmeskedő fasizmus, kicsit sok pénzért