szerző:
hvg.hu

Képzeljen el 587 darab, teljesen egyforma, Loire-menti kastélyra hajazó, egymás szájába épített arabbarokk házat a semmi közepén. Hihetetlen, de nem azért csődölt be a beruházó, mert nem akadt vevő a cifra palotákra.

Az észak-törökországi Bulu tartományban, festői környezetben épült fel ez a minden képzeletet felülmúlóan ízléstelen, nyomokban bánffyhunyadi miliőt idéző lakópark. A beruházó török Sarot Group azt tervezte, 732 álkastélyt épít törökfürdőkkel, mecsettel, bevásárlóközponttal, úszómedencékkel, és a gazdag arabok le is csaptak a projektre – írta a Bloomberg.

©

350 villa már gazdára talált, a kastélyokért 370-530 ezer dollárt (100-150 millió forintot) fizettek, és az építész, Naci Yoruk szerint a Katarból, Bahreinből, az Egyesült Arab Emirétusokból és Szaúd-Arábiából érkező vevők voltak azok, akik ragaszkodtak a kastélyszerű külcsínhez.

©

A bíróság most csődeljárás alá vonta a Sarotot 27 millió dolláros adóssága miatt. A Sarot elnöke, Mehmet Emin Yerdelen szerint viszont a kialakult helyzetért nem ők, hanem a „pénztelen vevőik” a felelősek. „Kb. 7,5 millió dollárra várunk azokért a kastélyokért, melyet a Golf-öböl-beli vevőknek adtunk el – nyilatkozta Yerdelen. – Csődvédelmet kértünk, de a bíróság csődöt rendelt el. Meg fogjuk fellebbezni a döntést.”

©

Bár a bíróság elrendelte az építkezés azonnali lezárását, Yerdelen még reménykedik. „200 milló dollár a projekt értéke. Csak 100 villát kell még eladnunk, hogy kifizessük az adósságot.”


 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Egy hónapig várta gazdáját egy kutya a kaliforniai tűzvészben leégett romok között

Egy hónapig várta gazdáját egy kutya a kaliforniai tűzvészben leégett romok között

Figyelem, hétfőtől vasúti sztrájk lesz Németországban

Figyelem, hétfőtől vasúti sztrájk lesz Németországban

Kávészünet, teaidő - recept

Kávészünet, teaidő - recept

A nap fotója: ilyen egy aranytól csillogó MTZ traktor

A nap fotója: ilyen egy aranytól csillogó MTZ traktor

Puzsér az LMP-hez: a Jobbikkal együtt a békéért és a centrumért

Puzsér az LMP-hez: a Jobbikkal együtt a békéért és a centrumért