szerző:
Szántó Péter

Manapság egyre többen gondolkoznak saját vállalkozás indításában, mert azt hiszik, szabadúszónak lenni könnyű: az ember kávézókban vagy coworking irodákban üldögél, vlogol és blogol, és menő eseményekre jár, ezzel is építve a személyes márkáját. Ráadásul mindez csak a jéghegy csúcsa, ha a vállalkozásalapítással kapcsolatos tévhiteket nézzük.

Van egy konkrét szám arra, hányszor kezdünk bele egy vállakozás beindításába, mielőtt feladnánk. Elárulom, hogy ez a szám szabad szemmel alig látható, de mielőtt elárulnám, mennyi, nézzük, mi a három legnagyobb tévhit, ami ellehetetleníti, hogy beindítsuk a cégünket.

Tévhit 1.: “Csak egy jó ötletre van szükség.”
Sokszor hallom manapság, de szerintem ez a legrosszabb, amit tanácsolni lehet egy kezdő vállalkozónak. Ugyanis az ötlet önmagában vajmi keveset ér. Ha nekem nem hisz, akkor nézze meg Bill Gross TED előadását. Ő arra jutott, hogy az alábbi öt tényezőre van szükség a sikerhez: idő, pénz, csapat, üzleti modell – és persze az ötlet. Az ötletnél azonban ezerszer fontosabb a megfelelő időzítés, és a szükséges erőforrások rendelkezése állása.

De mit is értünk ötlet alatt? Egy vállalkozás akkor jó, ha valamilyen problémára nyújt megoldást. Ezért célszerűbb lenne az ötletet inkább megoldásnak nevezni. Tehát a feladatunk, hogy nyitott és kritikus szemmel járjunk a világban, figyeljük a szakterületünket, a környezetünket, az emberek reakcióit. Mindig legyenek megoldásaink arra, hogy mit hogyan lehetne jobban csinálni. Amikor elérkezik egy lehetőség, ahol jó az időzítés és a feltételek is megfelelőek, akkor egy valós piaci problémára fogunk tudni adni egy hatékonyabb megoldást.

Tévhit 2.: “A motiváció csak úgy jön.”
Tetteink nem csak a motiváció eredményei, de az okai is. Ha nem vagyunk motiváltak, akkor nem jutunk sehova, de ha nem lépünk a tettek mezejére, akkor nem válunk motiváltá. Ez egy 22-es csapdája. Vagy mégsem? Mark Manson szerint a probléma forrása, hogy míg mi ezt egy síkban látjuk, a valóságban egy spirálról van szó, tehát ez egy véget nem érő körforgás, ami így néz ki: inspiráció → motiváció → tett → inspiráció → motiváció → tett → és így tovább. A helyzet az, hogy a kulcs a tetteinkben rejlik, mert a tettek okoznak és váltanak ki érzelmi reakciókat, kvázi inspirációs vágyakat, amelyektől majd motiváltakká tudunk válni, és ez a motiváció fogja meghatározni a jövőbeli tetteinket is.

Tévhit 3.: “A vállakozók magányos farkasok”
Sokan azt mondják, hogy a vállalkozóknak egyedül kell végig menniük az úton, sőt ami még borzasztóbbnak tűnik, a csúcson is egyedül maradnak. Ezt valójában azok szajkózzák, akik irigykednek. Már beszéltünk a vállalkozók erőforrásairól, amelyben nagyon fontos szerepet töltenek be a partnerek, pl. barátok, üzlettársak, beszállítók, kereskedelmi partnerek és a marketinges/reklámos kollégák. Meg kell találni minden olyan partnert, akik szükségesek ahhoz, hogy a legjobbat hozhassuk ki a válallkozásunkról, mert egyedül nem fog sikerülni.

A cikk elején feltett kérdésére pedig a válasz elég szomorú: 0,4. Azaz átlagosan 0,4-szer próbálkozunk a vállalkozásunk beindításával, mielőtt elvetnénk az ötletet – tehát a legtöbb ember egyszer sem próbálja meg.

Szántó Péter, Productivity Hacker, a SpringTab alapítója, Vlog: www.youtube.com/c/psznt

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Svarci és Stallone is búcsúzik Andy Vajnától

Svarci és Stallone is búcsúzik Andy Vajnától

Bayer Zsolt megírta a bocsánatkérést, de nem adja oda Hadházy Ákosnak

Bayer Zsolt megírta a bocsánatkérést, de nem adja oda Hadházy Ákosnak

Visszatér Süsü, a sárkány

Visszatér Süsü, a sárkány

Mi értelme van ennek az egésznek?

Mi értelme van ennek az egésznek?

Párbeszéd: Polt egy normális demokráciában legfeljebb kecskét vezethetne

Párbeszéd: Polt egy normális demokráciában legfeljebb kecskét vezethetne

Kirúgták egyeteméről a kínai kutatót, aki génszerkesztett babákról beszélt egy konferencián

Kirúgták egyeteméről a kínai kutatót, aki génszerkesztett babákról beszélt egy konferencián