szerző:
hvg.hu

Európa nyugati felén bezárták a szénbányákat. Lengyelországban még működnek, de a lényeg: a szén jövője nem Európáról szól, hanem Ázsiáról, és ott is a legnépesebb országokról.

Az 1,3 milliárdos Indiában, a 260 milliós Indonéziában vagy a 200 milliós Pakisztánban a szén az elektromos áram fő forrása. Ezekben az országokban évtizedes programokat alkottak szénerőművek építésére. Itt nem szempont a klímaváltozás, a legszegényebb rétegek napi túléléséről, vagyis árammal való ellátásáról van szó. E trendek alapján Oroszország széntermelő és exportáló vállalatai egyre gyorsabban pörögnek. Jelenleg Oroszország a világ egyik vezető szénexportőre. Makszim Kudarov, az egyik orosz üzleti ügynökség szakértője elmondta az RFI-nek: a következő három évtizedben Ázsia legnépesebb országaiban nőni fog a szén iránti kereslet. Ezért az orosz állami szénbányászati és értékesítési vállalat, a Suek egyre több pénz tesz ebbe a bizniszbe. Az illetékes konkrét számokra nem utalt, de sejthető, hogy dollármilliárdokban mérhető beruházásokról van szó.

Oroszország sok felszíni szénbányával rendelkezik, ahol a kitermelés olcsó. Ráadásul a szén minősége is jobb, mint más országok felszín alatti bányáinak a terméke. De mit hozhat a távolabbi jövő? Az oroszok nem nyugtalankodnak. 2014-től valóban csökkent világszerte a széntermelés, de tavaly újra felszálló ágba került. A világ második legnépesebb országa India, a világ harmadik legnagyobb szénfelhasználója. Kína ugyan a nemzetközi „illemnek” megfelelően a szénenergia használatának csökkentését ígéri, de még most is a világ legnépesebb országában megtermelt energia 60 százalékban szénből származik. És akkor még ott van a 260 milliós Indonézia, a 200 milliós Pakisztán, ahol szénerőművek építéséről szól a következő 30 év. Mert emberek tízmillióinak kell biztosítani valamiféle minimális létfeltételt, például áramszolgáltatást.

Mindezek alapján az orosz szénstratégia nagyon is reális, és legalább három évtizedre még jövedelmező is. Egyes orosz szakértők szerint még az elektromos autók rohamos térhódítása is a szénnel termelt áramnak kedvező. Igaz, ugyanerről a Bloomberg elemzése más következtetésre jutott. De egy biztos: néhány évtizedig a szén, mint hosszútávon „elátkozottnak” tekintett energiaforrás, még emberek százmillióinak a napi életét teheti elviselhetőbbé.  (via RFI, képünk illusztráció)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Eltűnt Moldován Katalin, a Kivégzés című film főszereplője

Eltűnt Moldován Katalin, a Kivégzés című film főszereplője

Megszületett Kovács Katalin második gyereke

Megszületett Kovács Katalin második gyereke

Több városban is egészségtelen a levegő

Több városban is egészségtelen a levegő

Az öné is köztük van? Most éppen ezek a világ legütősebb androidos telefonjai

Az öné is köztük van? Most éppen ezek a világ legütősebb androidos telefonjai

Megdőlt a mexikói gyilkosság-csúcs

Megdőlt a mexikói gyilkosság-csúcs

Nagy tűz van a IX. kerületben, több tűzoltó is a helyszínre tart

Nagy tűz van a IX. kerületben, több tűzoltó is a helyszínre tart