Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"c36e10b8-9a41-4187-af75-c08b5edef83c","c_author":"Fetter Dóra","category":"360","description":"Van, aki túlaggódja, és van, aki félvállról veszi a ránk leselkedő veszélyeket, legyen szó háborúról, klímakatasztrófáról vagy csak egy kiadós áramszünetről. A kormány háborús veszélyről beszél, de nem tartja fontosnak az ország, az emberek felkészítését váratlan helyzetekre. Vasárus Gábort, a Hun-Ren KRTK Regionális Kutatások Intézete tudományos munkatársát arról kérdeztük, mit lehetne tenni azért, hogy valóban senkit ne érjen készületlenül, ha jönne a baj.","shortLead":"Van, aki túlaggódja, és van, aki félvállról veszi a ránk leselkedő veszélyeket, legyen szó háborúról...","id":"20241228_prepperek-veszelyhelyzet-haboru-katasztrofa-felkeszules-tulelocsomag-vasarus-gabor-interju","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c36e10b8-9a41-4187-af75-c08b5edef83c.jpg","index":0,"item":"9e7d3f9e-6ea2-4da1-9043-60f8d4aa9395","keywords":null,"link":"/360/20241228_prepperek-veszelyhelyzet-haboru-katasztrofa-felkeszules-tulelocsomag-vasarus-gabor-interju","timestamp":"2024. december. 28. 07:00","title":"„Három kérdés, és kiderül, felkészültek vagyunk-e váratlan vészhelyzetekre – ezen a teszten a lakosság fele elvérezne”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"574ea1d2-761e-4925-b9d0-ed108da136fd","c_author":"Martini Noémi","category":"itthon","description":"Augusztus vége óta nem jár állami lakhatási támogatás több ezer kárpátaljai menekültnek. Vannak, akik alkalmi munkából ki tudják termelni a lakbért, másoknak a Máltai Szeretetszolgálat továbbra is finanszírozza a lakhatást, de rengetegen tűnnek el nyomtalanul a rendszerből, és olyanokról is hallani, akik arra kényszerültek, hogy visszatérjenek Kárpátaljára. Az utóbbi négy hónapban több érintett családdal és szállásadóval maradtunk kapcsolatban, hogy megtudjuk, hogyan élnek túl. Három helyszín, három különböző sors. ","shortLead":"Augusztus vége óta nem jár állami lakhatási támogatás több ezer kárpátaljai menekültnek. Vannak, akik alkalmi munkából...","id":"20241228_karpataljai-menekultek-ukrajnai-haboru-tamogatas-maltai-szeretetszolgalat-lakhatas-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/574ea1d2-761e-4925-b9d0-ed108da136fd.jpg","index":0,"item":"a2c8a2bb-0999-4617-8380-7c4b1c0c4194","keywords":null,"link":"/itthon/20241228_karpataljai-menekultek-ukrajnai-haboru-tamogatas-maltai-szeretetszolgalat-lakhatas-ebx","timestamp":"2024. december. 28. 10:00","title":"„Nincs még egy ország, ahol különbséget tesznek menekült és menekült között” – hogyan élnek az állami támogatástól elesett kárpátaljai menekültek?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"52cffc5b-fc45-4443-9cfb-28ac367eee6a","c_author":"OTP Bank Nyrt.","category":"brandcontent","description":"A bölcs, szorgalmas hangya és a gondtalan, ám felelőtlen tücsök története a gyerekkorunkból ismerős lehet. Ez a klasszikus mese nem csupán egy szórakoztató történet, hanem egy időtlen tanulság is, amit máig előszeretettel hangoztatunk, ha az öngondoskodásról, azaz a jövőre való felkészülésről van szó.","shortLead":"A bölcs, szorgalmas hangya és a gondtalan, ám felelőtlen tücsök története a gyerekkorunkból ismerős lehet...","id":"20241204_Felelotlen-tucsokbol-kenyelmes-hangya-az-eszszeru-ongondoskodas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/52cffc5b-fc45-4443-9cfb-28ac367eee6a.jpg","index":0,"item":"9783fa31-a247-4262-ba56-bf0ca4032b8c","keywords":null,"link":"/brandcontent/20241204_Felelotlen-tucsokbol-kenyelmes-hangya-az-eszszeru-ongondoskodas","timestamp":"2024. december. 27. 11:30","title":"A magyarok nem számítanak semmi jóra a jövőben?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"938856c9-e316-413d-a6c8-a3a7e0a13d6a","c_author":"Nemes Nikolett","category":"elet","description":"Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során. ","shortLead":"Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat...","id":"20241228_Fermentalas-hazilag-savanyu-kaposzta-mikrobiom-belflora-Kiraly-Agnes-Egyszeruen-fermentalj-workshop-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/938856c9-e316-413d-a6c8-a3a7e0a13d6a.jpg","index":0,"item":"4214a568-a1c5-4089-9110-c9d2b4104db5","keywords":null,"link":"/elet/20241228_Fermentalas-hazilag-savanyu-kaposzta-mikrobiom-belflora-Kiraly-Agnes-Egyszeruen-fermentalj-workshop-ebx","timestamp":"2024. december. 28. 18:00","title":"Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így fermentáltunk savanyú káposztát","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"89bdbfd7-3cec-4df6-91d9-a292bc0c986b","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Az automata vészleállásnak köszönhetően az utasok nem voltak veszélyben.","shortLead":"Az automata vészleállásnak köszönhetően az utasok nem voltak veszélyben.","id":"20241227_franciaorszag-ongyilkos-mozdonyvezeto","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/89bdbfd7-3cec-4df6-91d9-a292bc0c986b.jpg","index":0,"item":"21155d94-6a81-4af3-ade0-953614e82ada","keywords":null,"link":"/vilag/20241227_franciaorszag-ongyilkos-mozdonyvezeto","timestamp":"2024. december. 27. 11:03","title":"A száguldó vonatból kiugorva lett öngyilkos egy mozdonyvezető Franciaországban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"78ea13de-f2e0-4b7f-bb92-81dae0e1ef48","c_author":"MTI","category":"vilag","description":"Rajtaütést hajtott végre az izraeli hadsereg egy gázai kórházban, ahol az IDF szerint a Hamász egyik parancsnoksága működött. ","shortLead":"Rajtaütést hajtott végre az izraeli hadsereg egy gázai kórházban, ahol az IDF szerint a Hamász egyik parancsnoksága...","id":"20241228_Izrael-IDF-Gaza-korhaz-razzia-Hamasz-parancsnoksag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/78ea13de-f2e0-4b7f-bb92-81dae0e1ef48.jpg","index":0,"item":"baa68b15-fb09-4af7-b0f7-34ea240ddebf","keywords":null,"link":"/vilag/20241228_Izrael-IDF-Gaza-korhaz-razzia-Hamasz-parancsnoksag","timestamp":"2024. december. 28. 20:17","title":"Nagyszabású razzia volt egy gázai kórházban, több mint 240 terroristát fogott el az IDF","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"af9062ce-6e37-4ed4-8b79-d93b9575ab17","c_author":"Szőllősi Lili","category":"kkv","description":"Fitneszgépekkel kezdtek, majd áteveztek a táplálékkiegészítők világába, azóta pedig már fehérjét, shakereket, vitaminokat és sportruházatot is árulnak. Hogyan lett a BioTechUSA kis magyar családi vállalkozásból vezető piaci szereplő és mik még a céljaik?","shortLead":"Fitneszgépekkel kezdtek, majd áteveztek a táplálékkiegészítők világába, azóta pedig már fehérjét, shakereket...","id":"20241228_biotechusa-taplalekkiegeszito-cegportre-csaladi-vallalkozas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/af9062ce-6e37-4ed4-8b79-d93b9575ab17.jpg","index":0,"item":"82274d71-75e6-482c-9093-d0ff20e76de5","keywords":null,"link":"/kkv/20241228_biotechusa-taplalekkiegeszito-cegportre-csaladi-vallalkozas","timestamp":"2024. december. 28. 12:00","title":"„Mi az vagyunk a táplálékkiegészítésben, mint a Barcelona fociban”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7ca2caed-dc3f-4b66-96ad-13b9b4c7c8fd","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A folyamatot gyorsítja például Elon Musk, aki az X-en radikalizálja a jobboldali tábort. ","shortLead":"A folyamatot gyorsítja például Elon Musk, aki az X-en radikalizálja a jobboldali tábort. ","id":"20241228_nemzetkozi-lapszemle-jobboldal-orban-viktor-donald-trump","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7ca2caed-dc3f-4b66-96ad-13b9b4c7c8fd.jpg","index":0,"item":"ae7e7927-7456-4f58-91d8-a3169fe00b9d","keywords":null,"link":"/360/20241228_nemzetkozi-lapszemle-jobboldal-orban-viktor-donald-trump","timestamp":"2024. december. 28. 10:00","title":"Nemzetközi lapszemle: Nyugaton összeomlott a jobbközép, a mérsékeltek a populista demagógokat utánozzák","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Ingyen adják a receptet, mégsem tud más ilyen ostyát sütni - a Zieglereknél jártunk
szerző:
Daczi Dóra
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!
Jellegzetesen múlt századi sors a Ziegler-vállalkozásoké; a család kényszerből kezdett ostyát gyártani a lakásán, amely előtt azután évtizedekig kígyóztak a sorok a finomságokért. A Ziegler-ostya a szocialista állam maszek-averziója mellett is kisipari termékként tudott fennmaradni, mert nemcsak az egyszeri munkások, hanem a Központi Bizottság tagjai is ezt szerették ropogtatni – már ha jutott nekik belőle.
A 20. század elején gyalogosan indult szerencsét próbálni egy erdélyi péklegény Budapestre. Finom kenyeret sütött, vették-vitték, és hamarosan az ország egyik vezető kenyérgyárává nőtte ki magát a kis, XIII. kerületi családi ház. Napi 120 mázsa pékárut termeltek – nem csoda, ha az államosítás első hullámában húzták ki a család alól.
Nem akarták, hogy egy maszek adjon kenyeret a dolgozó nép szájába,
fogalmaz a 78 éves Ziegler János, az alapító egyik unokája, aki állítása szerint azóta sem evett jó kenyeret. Szülei az államosítás után teherautósofőrnek álltak, majd mikor 1953-ban, Nagy Imre kormányzása alatt újra lehetőséget kapott a kisipar, a család a Kodály köröndi lakás konyháján ostyasütésbe fogott.
Reviczky Zsolt
Kisütötték, mi kell a népnek
„Apámnak csak annyi volt az előnye, hogy pékként látott már lisztet életében, de az ostyasütés egészen más tészta” – mesél a kezdetekről Ziegler Péter, János öccse. „Vett egy kemencét, ami betöltötte a konyhát, aztán hetekig térdig jártunk a selejtben. Addig nem sikerült ostyát sütni, míg háromszögreszelővel ki nem reszelték az ezernyi vájatot a sütőlapokba.” A csendestársuk – reménytelen vállalkozásnak ítélve az ostyázást – ki is szállt az üzletből.
Zieglerék egy korábbi családi úton kóstolták a híres karlsbadi ostyát, melyet az ihatatlan gyógyvíz mellé kínálnak a híres fürdőhelyen, és ezt kezdték el gyártani. „A nagy szocialista ünnepeken kiültünk a sütőgéppel az Andrássy útra, a kapunk elé, és árultunk", mondja Péter.
Emlékszem, egy május 1-i felvonuláson 1 forint 70 fillérért adtuk a karlsbadi ostyát, abból összejött aznap 4000 forint – úgy éreztük, a Rockefeller pénze ömlött ránk.
Az 56-os forradalmat megsínylette az állami ipar, támogatták hát a kisiparosokat, hogy újrainduljon az élet. Az állami megrendelést csak úgy győzték Zieglerék, ha éjjel-nappal sütöttek. Az éjszakai műszakot pedig a forradalomban részt vett jogi egyetemisták vállalták: "jól jött nekik a pluszpénz, és az ávósok amúgy is éjszaka keresték volna őket otthon".
Sándor, József, Benedek sosem kaptak eleget
1957 végén azonban rendeletben tiltották meg az ostyák töltését a kisiparosoknak, csak a nagy állami gyárak kaptak erre engedélyt. A következő tíz évet a nápolyifélék nélkül, a karlsbadi ostya és a sajtos tallér segítségével vészelte át a család. A szocialista édesipar termékeivel még így is felvették a versenyt, kígyóztak a sorok a lakás előtt a heti néhány órás nyitvatartás alatt, mivel a rendszerváltásig Zieglerék kizárólag helyben értékesítettek, nem adták ki a terméket boltoknak.
Reviczky Zsolt
A keresletet sosem tudták teljesen kielégíteni: „korlátozottan voltunk csak nyitva, mert sütni is kellett valamikor, de még így is mindenki csak 1 kg-ot vásárolhatott, hogy másnak is jusson. Néha kiszóltam az ajtón, és rámutattam egy-egy várakozóra, hogy neki még jut, a mögötte állónak már nem” – meséli Péter. Főleg márciusban volt képtelenség eleget sütni – sosem jött ki annyi ostya, ahányan a Sándoroknak, Józsefeknek és Benedekeknek akartak volna vele örömet szerezni névnapra.
Az ostya szétosztásában is megnyilvánuló szocialista egyenlősdi szerint ugyanannyi járt az egyszeri munkásnak, mint a Központi Bizottság tagjainak, akik ülésezés előtt rendszeresen leküldték a sofőrt a finomságokért – de sokszor hiába, mert bezavarták őt is a sorba.
Egészen addig, míg odafent meg nem elégelték az átmeneti termékhiányt, és írásban utasították a családot arra, hogy soron kívül adjanak aranymakkot meg sajtos tallért a vezetésnek.
A siker persze irigyeket is szült, és a szomszédok ellenérzéseire az éjjel-nappal folyó sütési munkák zaja is rátett egy lapáttal. A családot a lakók haragjától állítólag csak az védte meg, hogy korábban övék volt az egész Kodály-köröndi bérház. „A ház államosításával annak idején persze megvárták, míg nagyanyám rendbe tettette az egész lebombázott harmadik emeletet és a tornyot” – emlékszik vissza Péter. A lakáson folyó gyártásnak végül nem a mérges szomszédok, hanem a kaputelefon felszerelése tett be; „állandóan felcsörögtek a vevők, képtelenség volt sütni.”
Ziegler Ágnes, Zoltán és Péter
Reviczky Zsolt
A családi örökség (azaz a receptek és a munkabírás) elegendő muníciónak bizonyult két cég számára is – merthogy a hetvenes évek elejétől a vezetők vérségi köteléken kívül semmi nem fűzi egymáshoz a budai és a pesti Ziegler-gyárakat. A családi cég felosztásában több véletlen is szerepet játszott. A két fiútestvér egyike, Péter például 1970-ben villamosmérnökként keresett állást, és a Mikroelektronikához jelentkezett „Ott rám pirítottak: mit képzelek, hogy a maszekból egyenesen egy kutatóintézetbe kerülhetek? Azt javasolták, először menjek el egy állami vállalathoz, próbálkozzak pár év múlva. Megsértődtem, fogtam magam, és visszamentem apámékhoz a csúfos maszek világba.”
Az ostya két oldala
A különúton végül a másik testvér, János indult el. „Akkoriban nem lehetett egy-két alkalmazottnál többet foglalkoztatni, így én állásba mentem, onnan pedig saját céget csináltam”, magyarázza a negyvenötszörös magyar jégkorong-válogatott, akit épp megszűnő csapata, a Vörös Meteor segített iparengedélyhez.
János és Péter elosztotta egymás között a termékeket; Péterék védették le a Ziegler nevet, a termékek közül pedig a havasi gyopárt, a ma-di kockát és a medvetalpat, míg Jánosék először a gépgyártással foglalkoztak, most pedig a biotermékekkel törnek előre a piacon. A sajtos tallért mindketten gyártják; ez a termék János szerint hungarikum is lehetne, mivel „ipari méretekben először a mi családunk gyártotta”.
Reviczky Zsolt
János 1970-ben egy pasaréti garázs egyik felében kezdett el ostyát sütni, a másikban pedig gépeket épített. Az időközben Zsámbékra költözött cég mára a világ minden tájára szállított az ostyagépekből, amelyekhez ingyen adják a receptet. „A világon 37 országban van már gépünk, de sehol sem sikerült még olyan ízű ostyát előállítani, mint az itthoni”, állítja János és fia, ifjabb János.
Ziegler János és fia
Reviczky Zsolt
A sajtos tallér ízét már csak azért sem találhatják el máshol, mert Jánosékkal ellentétben nem igazi kéksajttal készítik. A cég – a minőségi hozzávaló ellenére – a saját gépeknek köszönhetően épp a talléron tudja behozni azt az árhátrányt, melyet más termékei miatt elszenved. „A biotermékek piaca nagyon szűk, a mentes termékeket erősítjük most, már csak azért is, mert más ostyakészítő nem foglalkozik ilyesmivel.”
A nápolyi-biznisz azonban a kakaó ára miatt igen törékeny. „Ha valami történik Elefántcsontparton, máris bukóba kerülünk, mert hiába ugrik meg drasztikusan a kakaó ára, nekünk a terméket ugyanannyiért kell adni” – magyarázza ifjabb János.
Reviczky Zsolt
A termékek árát pedig az áruházláncok tartják nyomott szinten.
20 filléreken hónapokig kell vitatkoznunk a láncokkal, és nem azért, mert éhesek vagyunk.
"Hanem mert nem akarunk alkalmazottat elküldeni – ez pedig sokszor azon múlik, engedik-e a láncok, hogy az adott termékért szó szerint pár forinttal többet kérjünk” – magyarázza ifjabb János.
A multik sokszor „erőből kereskednek”, amihez Jánosék szerint könnyebb kommersz árukkal alkalmazkodni. A magas minőség ellenére termékeik a csipszadó (népegészségügyi termékadó, neta) hatálya alá esnek; ennek 2011-es bevezetésekor János szerint egyik pillanatról a másikra megszűnt a forgalmunk jó része.
Béremelés, neta és áfa is be kell férjen a talléroszacskóba
Hasonló nehézségekről számol be a pesti Kisgömb utcai gyárat vezető Péter, illetve értékesítési igazgatóként dolgozó lánya, Ágnes is. „A béremelések és a csipszadó idei 20 százalékos emelkedése olyan helyzetbe hozott minket, hogy lesz áruházlánc, ahol a prémium termékeinkkel már nem tudunk jelen lenni, mert pár forintos áremelést sem engednek meg. Bért emelni viszont muszáj, itt kell tartani a munkavállalókat. Közben van lánc, amelyik ma is annyiért kapja a termékeinket, mint öt-tíz éve” – mondja Ágnes.
Az értékesítési igazgató szerint jobban megéri külföldre szállítani: „nincs neta (népegészségügyi termékadó), nincs 27 százalékos áfa. Közben folyamatosan exkuzálhatom magam a fogyasztók felé, hogy miért csak Ausztriában tudják beszerezni a sajtos tallért.” A neta 1000 forintnyi sós termékből 300-at visz el, de nem vihetik lejjebb a sajtos tallér így is minimális, 3 százalékos sótartalmát, "mert akkor ehetetlen lenne".
Reviczky Zsolt
A recepteken egyébként sem változtatnak, több mint fél évszázada ugyanazt sütik. Bizonyos módosítások persze elkerülhetetlenek voltak, vajjal például már nem lehet dolgozni az eltarthatósági követelmények miatt. „Jött helyette a kókuszzsír, aztán a pálmaolaj, de a mostani lobbit elnézve nemsokára újra kókuszzsírral kell majd dolgoznunk” – nevet Ágnes.
A cégnél azt vallják, egyszerűbb dolguk lenne, ha nem 35 féle terméket állítanának elő, és megszüntetnék a prémium, kézműves termékeket – csakhogy azok épp a leghíresebbek, például a havasi gyopár. Mint Ágnes fogalma: „Tíz nápolyi fut le a szalagon, mialatt egy gyopár elkészül. De édesanyám, aki a mintaboltot vezeti, lenyúzza a bőrünket is a kézműves termékekért.”
Közben persze a gyártókapacitásokat is ki kell használni: Zsámbékon és a Kisgömb utcában egyaránt készítenek a multiáruházaknak saját márkás terméket, melynél a zacskóra sem írják rá, hogy ki a gyártó. Így sokszor akkor is klasszikus Ziegler-ostyát fogyasztunk, ha nem tudunk róla – legfeljebb a majdnem hetven éve megismert íz tehet bennünket gyanakvóvá.
* * *Támogatott hitel vállalkozások számára
A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.
Luxus életvitele és szolgája molesztálása miatt került a hírekbe Hilarion, aki annak idején három hónap alatt kapta meg a magyar állampolgárságot, ám idén nyáron forró lett a lába alatt a talaj.