szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kedd óta sztrájkolnak a Hankooknál, ahol a munkabeszüntetés eredményességét nagyon másképp látja a cég és a gumigyári szakszervezet.

Az érdekképviselet elnöke, Székely Tamás sajtótájékoztatót tartott csütörtök kora délután, amelyen elmondta: a cég részben fenyegetéssel, részben plusz juttatással – a jelenlegi órabér plusz ötven százalékának és a túlórapótlék kétszeresének ígéretével – próbálja megtörni a sztrájkolókat.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének vezetője azt mondta, nem igaz, hogy a gyárban 70 százalékos kapacitással zajlik a termelés, sokkal többen tagadták meg a munkafelvételt ahhoz, hogy ilyen szinten működhessen az üzem.

Székely szerint a dolgozók 70 százaléka – főleg a több műszakban dolgozók – vesz részt a munkabeszüntetésben, az egyműszakos munkarendben foglalkoztatottak nagy része felvette a munkát. Emiatt a cég vezetése módosította a nappali munkarendben dolgozók munkaszerződését, annak érdekében, hogy több műszakba is be lehessen osztani őket. A gyár – magyarázta – úgy próbálja fenntartani a termelést, hogy gyorstalpalókat tart a nem sztrájkolóknak, hogy el tudják végezni a kiesők munkáját.

Arról is beszélt, hogy megpróbáltak közvetlenül a gyár koreai vezetésével egyeztetni a bérkövetelésről, mert eddig csak a magyar menedzsmenttel tudtak tárgyalni, de nem jártak sikerrel.

Beszámolója szerint a sztrájkolók az üzem éttermében gyülekeznek, ahol hivatalosan egyszeri ingyenes étkezés járna nekik, de most azt sem kapják meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!