szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Idén kezdik a felújítást.

Még ebben az évben elkezdődik a budapesti Libegő felújítása. A XII. kerületi önkormányzat 2019-es költségvetési terve szerint a Normafa Park rehabilitációjára 3,8 milliárd forintot költenek. A Privátbankár.hu kereste meg a Hegyvidéki Önkormányzatot a részletek miatt.

Kiderült, hogy a pénzt az állam adja, és azt a teljes építési beruházásra fordítják. Mindez magában foglalja a meglévő Libegő és épületeinek áttervezési és kivitelezési munkáit. A korszerűsítés érinti a kötélpályát, a székek, az oszlopok, az indító- és fogadóépületek, a világítási rendszer, az energiaellátás megújítását, fejlesztését is, a nyomvonal módosítása nélkül.

Az új felvonó négyüléses lesz, a biztonságos, kényelmes be és kiszállás érdekében úgynevezett “lekapcsolt széksorral” közlekedik majd. Ez annyit jelent, hogy a széksor a pályasebességhez képest jelentősen lelassít be- és kiszállásnál. A Libegő fogadóépületei kerékpáros-barát kialakítást kapnak, így a drótkötélpálya bicikli szállítására is alkalmas lesz.

Az önkormányzat jelenleg folyamatos egyeztetést tart a Libegőt üzemeltető BKV Zrt.-vel, amennyiben a BKV átadja a létesítményt, 2019-es év utolsó negyedében megkezdődhetnek a felújítási munkálatok, és előreláthatólag 2020 utolsó, 2021 első negyedévében adhatják át a korszerű Libegőt a látogatóknak.

A budapesti Libegő 1970-ben épült, a Zugligetből a János-hegyre vezető drótkötélpályás felvonó útvonala 1040 méter, amit 12 perc alatt tesz meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a védőoltáskor egy jelentés szerint

A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a védőoltáskor egy jelentés szerint

620 lóerő már elég lesz az új BMW M3/M4-ben?

620 lóerő már elég lesz az új BMW M3/M4-ben?

Májkrémmel és székkel dobálózott, eltörte a biztonsági őr kezét, majd leütött egy nőt egy fiatal férfi

Májkrémmel és székkel dobálózott, eltörte a biztonsági őr kezét, majd leütött egy nőt egy fiatal férfi