szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Oktogon Ventures százszoros növekedésű tech-startupokat keres Közép-Kelet-Európában, és a világpiacra törnének be velük.

Oktogon Ventures néven befektetőcéget indít Fehér Gyula, aki a Ustreamet adta el az IBM-nek, majd mostanáig vezető pozíciót töltött be utóbbinál, írja a Forbes. Társa Pistyur Vera, a Bridge Budapest vezetője, aki ezentúl csak stratégiai kérdésekkel foglalkozik majd eddigi cégénél.

Az Oktogon Venturesbe nagyrészt magyar, de több külföldi milliárdos befektető is eddig összesen 10 millió euró összegű forrást gyűjtött össze, amit a következő évben 20 millió euróra – azaz több mint 6 milliárd forintra – terveznek emelni. Az alapító befektetők között van Gerendai Károly, a Sziget atyja, Lakatos Péter Videoton-társtulajdonos és társvezérigazgató, valamint fia, Lakatos Dávid, akinek a korábbi startupját, a Soldot a Dropbox vásárolta föl.

A cég célja, hogy seed (azaz korai fázisú) startupokba invesztál, amelyekben jelentős (azaz százas nagyságrendű) növekedési potenciált lát.

Magyarország mellett Közép-Kelet-Európa további hét országában (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Románia, Bulgária, Horvátország) keresnek ígéretes, korai fázisú startupokat, elsősorban technológiaiakat. A befektetéssel elsősorban amerikai és nyugat-európai piacokat céloznak meg. Két amerikai piacra szánt magyar céggel indulnak, összesen 20–25 céges portfóliót terveznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!