szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába jár egyenlő munkáért egyenlő bér, ha a nőknek rosszabb az esélyük eljutni a magas fizetést kínáló állásokig.

Hatalmas a különbség a férfiak és a nők átlagkeresete között – írta meg az Mfor. Ez egyébként nem magyar sajátosság, az egész világon problémát jelent.

A KSH úgy számol: a teljes munkaidőben dolgozó férfiak átlagfizetése bruttó 367 700 forint, a nőké pedig 311 300 forint. A nettó fizetésekben 37 506 forint a különbség a férfiak és a nők átlagkeresete között.

2017-ben az Európai Bizottság egy cselekvési tervvel állt elő, hogy mihamarabb felszámolják a nemek közötti bérkülönbséget, az uniós átlag ugyanis 16 százalék. A fő problémát az jelenti, hogy az egyenlő munkáért egyenlő bér elve hiába működik, ha a nőknek kisebb esélyük van eljutni egy jobb fizetést biztosító munkakörbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csalásra is képes volt, csak hogy vakcinához jusson egy kanadai mogul

Csalásra is képes volt, csak hogy vakcinához jusson egy kanadai mogul

Kidobott karácsonyfákból készítenek üdítőt Észtországban

Kidobott karácsonyfákból készítenek üdítőt Észtországban

Megzavarhatja a pacemakert az iPhone 12

Megzavarhatja a pacemakert az iPhone 12