szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 200 millió eurós adomány eddig a legtöbb.

Már most több mint 600 millió euró gyűlt össze a francia vállalatok és üzletemberek adományaiból a hétfőn leégett Notre-Dame felújításárta - írja a Les Échos.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Total energiavállalat 100 millió eurót ajánlott fel, de a francia tőzsdei cégek mintha versenyeznének, hogy ki adakozik többet: Franciaország leggazdagabb embere, Bernard Arnault 200 millió eurót ígért a család, illetve a cégbirodalom zászlóshajója, az LVMH luxusipari csoport nevében, Salma Hayek férje, a francia milliárdos Francois-Henri Pinault 100 millió eurót ajánlott fel az újjáépítésre, a L'Oréal-tulajdonos Bettencourt-Myers-család pedig szintén 200 millió euróval szállna be az újjáépítésbe.

A francia top cégek 600 millió eurója mellett a párizsi főpolgármesteri hivatal 50 millió eurót ajánlott fel, a Párizs környéki Ile-de-France régió 10 milliót, de 10 millió euróval száll be a Bouygues telefontársaság is.

A francia pénzverde úgy döntött, újranyomja a 2013-ban kiadott Notre-Dame-emlékérmét, a bevételeket pedig szintén a székesegyház felújítására fogják utalni.

Franciaországon kívül azonban a világ is megmozdult a templom újjáépítéséért: Tarlós István Budapest nevében egy közelebbről meg nem nevezett összeget ajánlott fel, Szeged és Székesfehérvár 10-10 ezer eurót, a Mazsihisz pedig ezer eurót. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fasizmusért és nacionalizmusért nem megy a szomszédba a horvát politika polihisztora

Fasizmusért és nacionalizmusért nem megy a szomszédba a horvát politika polihisztora

Koronavírusossal tárgyalt, karanténba került az újfehértói polgármester

Koronavírusossal tárgyalt, karanténba került az újfehértói polgármester

Történelmet írt a Barátok közt

Történelmet írt a Barátok közt