szerző:
bankmonitor.hu
Tetszett a cikk?

Július 1-től változik a JTM korlát, emiatt előfordulhat, hogy jövedelme alapján most még megkaphat valaki egy hitelt, míg júliusban már kikosaraznák a bankok.

Azt, hogy maximálisan mekkora lakáshitelt vagy személyi kölcsönt vehet fel valaki, alapvetően meghatározza az általa igazolt nettó jövedelem nagysága. Jelzáloghitelnél a fedezetként bevont ingatlan értéke is számít még, hiszen a hitelösszeg az ingatlan forgalmi értékének legfeljebb 80%-a lehet, vagyis 20% önerőt mindenképp elő kell tudni teremteni. (Plusz ingatlanfedezet bevonásával persze elhagyható az önerő, ám ez nem mindenki számára opció.)

A hiteltörlesztők jövedelemhez képesti legmagasabb arányát az úgynevezett JTM korlát (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) szabályozza.

A felső plafont 3 tényező befolyásolja jelenleg:

1. A nettó jövedelem nagysága.
2. Jelzáloghitelről vagy személyi kölcsönről van szó?
3. Jelzáloghitel esetében a kamatperiódus hossza.

A kamatperiódus hossza (jelzáloghitelek esetében) azért meghatározó, mert a hitel kamata, ezzel együtt pedig a havi törlesztő nagysága kizárólag kamatperiódusok között változhat, vagyis minél hosszabb ez az időszak, annál kiszámíthatóbb a havi fizetnivaló. Ez alapvetően a kamatkockázatot csökkenti, de pénzügyi előnyt is jelenthet, hiszen ha évek múlva nőnek a kamatok, akkor ez csak később, a kamatperiódus lejártát követően gyűrűzhet át a hitelkamatba. 

©

 Július 1-től azonban változik a megszabott jövedelemhatár: az eddigi 400 ezer Ft-ról 500 ezer Ft-ra emelkedik. Ezt követően ugyanakkora hitelösszeghez, valamint az ahhoz tartozó havi törlesztőhöz magasabb elvárt jövedelmet kell majd igazolni a bankok felé.

Mit tehet az, akinek a jövedelme nem bírja el a kiszámolt havi törlesztőt? Dönthet úgy természetesen, hogy kevesebb hitelt vesz fel, de megoldást jelenthet a futamidő meghosszabbítása is, hiszen így a havi fizetnivaló lefaragható. Ennek persze ára van, ugyanis minél hosszabb ideig használjuk a bank pénzét, annál tovább számolnak fel utána kamatot, ezáltal a teljes visszafizetés (az az összeg, amit a futamidő végéig fizetünk a banknak a hitelért) is magasabb lesz.

Például egy 10 millió Ft-os, 10 évre fixált kamatú lakáshitelnél a legkedvezőbb teljes visszafizetés a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor szerint 15 éves futamidőre 13 586 606 Ft, míg 20 évre 14 925 711 Ft ugyanez, vagyis 1 339 105 Ft a különbség! Ez az ára annak, ha a törlesztőt 75 481 Ft-ról havi 62 190 Ft-ra szeretnénk lefaragni.

Mikortól él az új szabály?

A korábbi (2018 októberi) JTM módosításkor a hitelintézetek gyakorlata nem volt egységes, a bankok egy része a hitel befogadásakor, míg mások a hitel elbírálásakor érvényes JTM szabályt alkalmazták. Mivel egy lakáshitel átlagos átfutási ideje 4-6 hét, ha határon van a jövedelmünk, április utáni hiteligénylés esetén célszerű előre tájékozódni erről, nehogy ezen múljon a siker.

A július 1. előtt kiadott előzetes hitelminősítéseknél figyelni kell rá, hogy hiába jár le annak érvényességi ideje bőven július 1. után, a hitelkérelem benyújtásakor vagy az elbíráláskor érvényes JTM korlát alapján állapítják majd meg a hitelképességet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétfőtől jön a szigor a tömegközlekedésben, már nem elég a sál vagy a kendő

Hétfőtől jön a szigor a tömegközlekedésben, már nem elég a sál vagy a kendő

A gyanúsan füstölő autókra vadásznak a héten

A gyanúsan füstölő autókra vadásznak a héten

Letesztelték koronavírusra a teljes mezőhegyesi ménesbirtokot

Letesztelték koronavírusra a teljes mezőhegyesi ménesbirtokot