szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete szerint azonnali fuvardíjemelés szükséges a magyar fuvarozók túléléséhez.

Az útdíjak drasztikus, a hivatalosan bejelentett 5,8 százalékot többszörösen meghaladó mértékű emelése, az üzemanyagárak növekedése, a kgfb-díjak irreális mértéke, a megállíthatatlan munkabérspirál és munkaerőhiány, valamint a hazai közúti áru- és személyszállítási piac védelmének súlyos hiányosságai miatt összeomlás közeli helyzet alakult ki a fuvarozási ágazatban – közölte a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE).

A jelenlegi fuvardíjak mellett az ellátási lánc fenntarthatatlan, ez a tarifaszint irreális igény a megrendelők részéről, az áruk szállítására rakodó terhet közösen kell vállalnia az ellátási lánc minden szereplőjének!

– írja az MKFE.

A szervezet közleménye szerint az alacsony fuvardíjak miatt a kevésbé tőkeerős családi- és mikrovállalkozások után már a legnagyobb cégeket is elérte a recesszió: tisztességes árrés híján tömegesen állnak le a nehéztehergép-járművek, amelyek helyét – hatékony ellenőrzés hiányában – gyakran az EU-n kívülről érkező, a szürkegazdaságban tevékenykedő fuvarozók veszik át, és ebben partnerek azok az árukibocsátók, fuvarszervezők is, amelyek a nagyobb haszon reményében szemet hunynak a szabálytalanságok felett, megbízást adnak a tisztességesen tevékenykedő vállalkozások árai alá kínáló, szürkegazdaságban mozgó csalóknak.

A szervezet szerint ez a spekuláció veszélyezteti a hazai fuvarozók bevételeit és foglalkoztatottságát, csökkenti az össznemzeti adóbefizetések mértékét, valamint a vállalkozások leállása miatt jelentős iparűzésiadó-kiesést okoz az érintett települések önkormányzatainál, hátráltatva ezzel a régió fejlődését.

Az MKFE ezért felszólítja a hazai logisztikai szektor minden szereplőjét, hogy mérlegeljék, a pillanatnyi haszonszerzés céljából érdemes-e kockáztatni egy megbízható rendszer működését, veszélyeztetve a teljes hazai, sőt az Európai Unió egészének ellátási láncát.

Az MKFE egyben azonnali, és hatékony együttműködést kér a kormányzattól a magyar fuvarozói ágazat piacainak védelme érdekében, mert miközben az EU Mobilitási Csomagja súlyos csapást mér a kelet-közép-európai fuvarozókra, a magyar vállalkozásokat senki nem védi meg a szabályok alól kibúvó, etikátlan üzleti magatartást tanúsító, elsősorban harmadik országos fuvarozóktól.

Az érdekképviselet ezért a fuvardíjak azonnali emelését szorgalmazza, ehhez kérik az árukibocsátók felelős együttműködését is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tényleg a Microsoft veheti meg az amerikai TikTokot

Tényleg a Microsoft veheti meg az amerikai TikTokot

Rálőtt az eladóra egy amerikai férfi, mert az felszólította, hogy viseljen maszkot

Rálőtt az eladóra egy amerikai férfi, mert az felszólította, hogy viseljen maszkot

Legalább 78 áldozata van a bejrúti robbanásnak

Legalább 78 áldozata van a bejrúti robbanásnak