szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Nem rokonom, nem is ismerem azt a nőt, aki magát Aljona Makarovának nevezi- nyilatkozta a Forbes orosz kiadásának Igor Makarov oligarcha, akinek állítólagos unokahúga főszerepet játszott az osztrák kormányválságban.

A magát Aljona Makarovának nevező nő Igor Makarov nevében tárgyalt Ibizán a Szabadságpárt  két vezetőjével 2017 nyarán - nem sokkal az osztrák választások előtt. Heinz-Christian Strache üzleti lehetőségeket ígért az oroszoknak cserébe pénzügyi támogatásért. A Szabadságpárt vezére a Kronen Zeitungot akarta megszerezni. Ausztria legnépszerűbb bulvárlapjának támogatásával akarta növelni pártjának népszerűségét.

Ez csapda

A videón, melyet a Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung tett közzé, Heinz Christian Strache csapdát gyanított, de Johann Gudenus megnyugtatta: nincs szó erről. Johann Gudenus tanulmányai egy részét Moszkvában végezte, és ezért ő volt a tolmács Ibizán, Egyébként a Szabadságpárt frakcióvezetője volt az osztrák parlamentben.  Igor Makarov utánanéz annak, hogy nevében ki és miért szerepelt az Ibiza videón. A Der Spiegel ugyanis megírta: a luxusnyaraló Ibizán tele volt kémkamerákkal és mikrofonokkal, vagyis a Szabadságpárt vezére csakugyan csapdába lépett. Ráadásul a csapdát állítók remek időzítéssel tették közzé a videót: Heinz Christian Strachét Milánóba várták a szélsőjobboldali pártok csúcstalálkozójára. Helyette a botrány érkezett.

Kicsoda Igor Makarov?

A videón Putyin-közeli oligarchának nevezik, nem teljesen alaptalanul. Makarov a földgáz-üzletágban érdekelt.Oroszországban ő alapította meg az első gázipari magáncéget az Iterát, amely Türkmenisztánból importált földgázt. Türkmenisztán a világ egyik legnagyobb földgáz exportőre, ahol az egykori KGB-sek hatalmi piramist építettek fel erre. Igor Makarov Türkmenisztánban született és dollár milliárdokat hozott össze azzal, hogy jókor volt jó helyen.

Vagyonát 2,1 milliárd dollárra becsülte a Forbes

Ezzel ő a 48-ik leggazdagabb ember Oroszországban, ahol az energiabiznisz az egyik legnagyobb üzletnek számít. A nyersanyag-kitermelő vállalkozók a Putyin-rendszer sziklaszilárd gazdasági elitjét alkotjá,k hiszen Oroszország exportjának jó részét ők produkálják. Ezért is hangozhatott hihetően annak a fiatal nőnek a sztorija, aki magát Aljona Makarovának nevezte Ibizán.

Egyetlen gyerek vagyok a családban, úgyhogy aligha lehet unokahúgom

- hangsúlyozta a Forbes orosz kiadásában Igor Makarov, aki most azt kutatja, ki állított csapdát rá hivatkozva az osztrák Szabadságpárt vezérének Ibizán 2017 nyarán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ismételt arcátültetésen esett át egy amerikai nő

Ismételt arcátültetésen esett át egy amerikai nő

Sokkal több mint latin szerető: Antonio Banderas 60 éves

Sokkal több mint latin szerető: Antonio Banderas 60 éves

Kisebbfajta káosz volt a budapesti Belvárosban a megfordított forgalmú utcák miatt

Kisebbfajta káosz volt a budapesti Belvárosban a megfordított forgalmú utcák miatt