szerző:
Lengyel Miklós

Sokan bíztak abban, hogy Trump büntetővámjai előnyös helyzetbe hozhatják az európai cégeket, de ez nem jött be- nyilatkozta a Kínában működő európai kereskedelmi kamara alelnöke a Deutsche Wellének. Charlotte Roule asszony egy felmérést ismertetett, amely 585 Kínában működő európai vállalat vezetőinek a véleményét foglalta össze a kereskedelmi háborúról és annak a globális gazdaságra gyakorolt hatásáról.

Hszi Csin-ping elnök első idei külföldi körútját Európában tette meg- tudatosan hangsúlyozva azt, hogy Amerikának van alternatívája. Olaszországban és Franciaországban hatalmas üzleteket jelentettek be, és a kínaiak nem fukarkodtak az ígéretekkel sem. Még egy mini csúcsra is sor került az Élysée palotában, Párizsban, ahol a francia és a kínai elnök mellett jelen volt Merkel német kancellár és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság távozó elnöke is. Az európaiak nem hallgatták el az aggodalmaikat sem: a kínaiak ígéretei és a valóság között szakadék tátong.

 Ezt erősítette meg most Charlotte Roule asszony is, aki hangsúlyozta, sokban egyetértenek Trumppal, amikor bírálja Pekinget. A kínaiak például azt állítják, hogy megszűnt a korábbi kínos gyakorlat, amikor technológiai transzferre kényszerítették a külföldi cégeket, ha meg akarták tartani a piaci részesedésüket Kínában. Ami Peking szerint hivatalosan megszűnt, az a valóságban még növekedett is. Ez derül ki a felmérésből, mely a Kínában működő európai cégek vezetőinek a véleményét összegezte. A tavalyi jelentés szerint a cégeknek csak 10%- a jelezte, hogy számára a kikényszerített technológiai transzfer komoly problémát jelent, az idén már 20% panaszkodott erről. 

Vagyis az, ami Peking szerint nincs, a duplájára nőtt

A kínaiak továbbra is akadályozzák a külföldi cégeket a piacszerzésben és előnyben részesítik a saját állami vállalataikat akkor is, ha azoknak a termékei nem versenyképesek. Pekingben már többször megígérték az állami vállalatok reformját, de az európai cégek vezetői szerint nem sok minden történt a valóságban.  A szellemi tulajdon eltulajdonítását az európai cégek fele továbbra is kardinális kérdésnek tartja. Gyakran panaszkodnak arról a Kínában működő európai vállalkozások, hogy a kínaiak lenyúlják a korszerű technológiákat anélkül, hogy fizetnének érte.  Ebben tehát az európaiak egyetértenek Trump offenzívájával Kína ellen, de a büntetővámokat határozottan ellenzik. Nem véletlenül: az európai cégek egyharmada szenvedő alanya az amerikai-kínai kereskedelmi háborúnak. De nemcsak ők szenvednek, az amerikai családok is ráfáznak.

2000 dollár mínusz 

Ha Trump minden kínaiak exportot 25%-kal adóztat, akkor évente egy átlagos amerikai család 2000 dollárt veszít. Ezt számolgatták ki azok a szakértők, akik a brüsszeli Politicónak nyilatkoztak. Arra is rámutattak, hogy a Kínába exportáló amerikai farmerek is komoly veszteségeket szenvednek, ha Peking nem tőlük veszi a szóját vagy más élelmiszeripari árut. Trump erre azt mondja: a büntetővámokból befolyó pénzből kárpótoljuk a farmereket. Csakhogy a büntető vámokat nem a kínaiak fizetik, hanem az amerikai fogyasztók vagy a Kínában működő amerikai cégek.

Pekingben tudják: választási év következik

Kínában jól ismerik az Egyesült Államokat és oda szúrják a tűt, ahol a legjobban fáj. Például a Trumpot támogató mezőgazdasági államok veszíthetnek soka,t márpedig az ő szavazatuk aranyat ér az USA jelenlegi elnökének. „Léket kapott a hajó és jön be a víz” - nyilatkozta a Standard and Poor's vezető közgazdásza, Beth Ann Bovin, a brüsszeli Politicónak. A szakértő szerint a Trump kormányzat próbálja ugyan betömni a léket, de ugyancsak kérdéses, hogy ez a vállalkozása sikerrel jár-e. Ha ugyanis az átlag amerikai család 2000 dolláros mínusszal megy neki a választásoknak, akkor kétszer is meggondolhatja: kell-e neki Trump nyolc évre a Fehér Házban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lengyel Miklós Gazdaság

A gyilkos kábítószerrel kereskedők nyerhetnek az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban

A heroinnál ötvenszer gyilkosabb fentanil 47 500 amerikai polgárral végzett 2017-ben. Trump elnök ezért személyesen kérte meg Hszi Csin-pinget: tiltsa meg a mesterséges ópiumkészítmény árusítását és exportját. A kínaiak május elsejétől ezt meg is tették – nyilatkozta a pekingi külügy szóvivője a Reuters tudósítójának. De vajon valóban betartják-e az ígéretüket, ha a kereskedelmi háborúskodás elfajul?

Egy hétig élt volna még a kutya, ha nem tesznek bejelentést az állatvédők

Egy hétig élt volna még a kutya, ha nem tesznek bejelentést az állatvédők

Beiktatták Szlovákia első női államfőjét

Beiktatták Szlovákia első női államfőjét

Le akarták váltani a tanárok az igazgatót, erre kivonult az egyház egy tolnai iskolából

Le akarták váltani a tanárok az igazgatót, erre kivonult az egyház egy tolnai iskolából

Szlovák repülők miatt riasztották a Gripeneket

Szlovák repülők miatt riasztották a Gripeneket

Szinte már nagyító kell hozzá: körbefotóztuk a Vespa cuki mikroautóját

Szinte már nagyító kell hozzá: körbefotóztuk a Vespa cuki mikroautóját

Jászai Gellért irányító befolyást szerzett a 4iG-ben

Jászai Gellért irányító befolyást szerzett a 4iG-ben