Lépett a jegybank, irreálisan magas hozamot ígért egy cég

Lépett a jegybank, irreálisan magas hozamot ígért egy cég

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A társaság úgy szerzett ügyfeleket, hogy engedélye sincs.

A Magyar Nemzeti Bank azonnali hatállyal megtiltotta az angliai székhelyű GOLDSTEN LIMITED-nek, hogy jogosulatlanul betétet vagy más visszafizetendő pénzeszközt gyűjtsön. Az MNB szerkesztőségünknek küldött közleményéből kiderül, hogy az egyesült királysági székhelyű, ám budapesti irodával és hazai tulajdonosi háttérrel rendelkező társaság irreálisan magas hozamot és tőkegaranciát ígér ügyfeleinek: általában két év lekötési idő elteltével az átvett ügyfélpénzek visszafizetéséről, továbbá 90 naponként esedékes (jelen piaci viszonyok között irreálisan magasnak tekinthető) „hozamról” van szó az ajánlatban.

Az MNB ennek kapcsán felhívja a társasággal szerződött ügyfelek figyelmét, hogy a szerződések mellékletét képező „titoktartási szerződések” nem mentesítenek az MNB törvényben foglalt kötelezettségek (így pl.: nyilatkozattételi és adatszolgáltatási kötelezettség) teljesítése alól.

A jogszabály szerint üzletszerű pénzügyi – így betétgyűjtési – tevékenységet kizárólag jegybanki engedéllyel rendelkező pénzügyi intézmény végezhet. Az MNB nyilvántartásaiban azonban a GOLDSTEN LIMITED társaság nem szerepel, így jegybanki engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenység végzésére Magyarországon nem jogosult.

A jegybank a társasággal szemben piacfelügyeleti eljárást folytat és büntetőfeljelentést is tett.

Az MNB most közzétett végzése semmilyen formában nem érinti a GOLDSTEN LIMITED esetleg már megkötött ügyfélszerződéseihez kötődő teljesítési kötelezettségét – olvasható a közleményben.