szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Túl sok volt a vita arról, hogy a hamisítás ellen szóló szabályok alapján mennyire lehet büntetni a rossz ételek gyártóit, inkább átírják a törvényt, hogy egyértelműbb legyen.

Át kell írni a büntető törvénykönyvet, hogy sikeresebben lehessen védeni az élelmiszer-biztonságot. A kormány a 2020-as költségvetést megalapozó törvényjavaslatba tette bele ezt a módosítást is.

Mint írták, amikor bekerült a Btk.-ba az, hogy mi számít rossz minőségű terméknek, azt úgy fogalmazták meg, hogy a hamisítás büntetésére jó legyen. A gyakorlatban viszont kiderült, hogy amikor nem hamisított termékekről, hanem ételekről volt szó, akkor nagy volt a bizonytalanság, mi számít rossz minőségűnek.

A Btk. úgy fogalmazott eddig, hogy akkor rossz minőségű a termék, ha az EU biztonságossági vagy minőségi követelményeinek nem felel meg, vagy ha rendeltetésszerűen nem használható, netán a használhatósága jelentős mértékben csökkent. Most ezt kibővítik, és akkor is rossznak számít egy termék, ha

  • emberi fogyasztásra szánják, de eltitkolták, hogy alkalmatlan arra, vagy fogyasztásra alkalmatlan anyagok vannak benne,
  • a felhasználhatósági vagy minőségmegőrzési idejét jogellenesen meghosszabbították,
  • vagy nem megengedett összetevő van benne.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!