szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rohamosan nő a növényi eredetű húspótlékok piaca, a gyártók alig jutnak elég borsóproteinhez.

A növényi eredetű húspótlékok gyártói alig tudnak elég sárgaborsót, egész pontosan a borsóból készült, és a húspótlékok alapanyagául szolgáló növényi proteint beszerezni – írja a Financial Times.

Például a Meatless Farm nevű startup kibocsátása majdnem harmincszorosára nőtt 2018-as indulása óta. Ugyanakkor nemrég egyik borsóprotein-rendelésének csak negyedét kapta meg, mert beszállítói más vevőknek adtak el szállítmányokat. A húsgyártóknak hosszú távú beszállítói szerződésekre lenne szükségük, de nagyon nehezen találnak beszállítókat.

A probléma egyébként nem az, hogy kevés a borsó: feldolgozókapacitásból nincs elég. Számos vállalat épít gyárakat, amik a borsóból proteint állítanak majd elő, azonban felépítésük időbe telik, és az elemzők ettől függetlenül arra számítanak, hogy a kínálat nem fogja utolérni a keresletet.

A borsóprotein-fogyasztás 2015 óta majdnem megduplázódott, elérte a 275 ezer tonnát. A piac 2020-ban várhatóan 30 százalékkal fog bővülni, a fogyasztás 2025-re elérheti az 580 ezer tonnát.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!