szerző:
HVG

Újra divatba jön a papír térkép, különösen az, amelyik jobban áttekinthető, mint az okostelefonos navigáció, és persze sose merül le benne az akkumulátor.

Sok nehézséget kell leküzdenie a turistának, de van legalább egy, amely orvosolható. Ha a kirándulás útvonala két, netán több bolti turistatérkép peremén kanyarogna, akkor sem kell több lapot rakosgatni az ember térdén vagy kiteregetni egy tuskón, mert rendelhető személyre szabott térkép. Az kerül a közepére, ami a kuncsaftnak fontos, olyan méretarányban, ami a kuncsaftnak kényelmes. Ezzel hirdeti szolgáltatásait a patinás londoni szaküzlet, a Stanfords.

A személyre szabott térképet ugyanazzal a szép szóval illetik, mint a szintén a londoni belváros hagyományőrzőinek számító mérték utáni szabóságok produktumait: „bespoke”. Az A1-es méretű egyedi térképek ára 25 fontnál kezdődik. Martin Greenway térképész több példával is szolgált a The Guardian napilap érdeklődésére.

Akadt megrendelő, aki egy ősi itáliai zarándokösvény felderítésére készült, más az észak-amerikai Yukon folyóról rendelt a kenukirándulásához igazított térképet. Megesik, hogy ingatlanhatár-vitához készíttetnek térképet a háztulajdonosok. Nem is annyira egyedi, mert egy egész szakmának készül az a speciális londoni utcatérkép, amelynek segítségével a taxisofőrök felkészülhetnek a sokat emlegetett vizsgájukra – arra, amely egy sokat idézett tudományos kutatás szerint még az agyukat is kissé megváltoztatja, miután az összes utca nevét bemagolták.

Külön kategória azoké, akik olyan országba készülnek, ahol a háborús helyzet vagy a diktatúrákban megszokott titkolózás miatt aligha vásárolhatnának helyi térképet. Ilyenkor a Stanfords szakemberei is digitális segítségre szorulnak: rendszerint a közösségi alapon működő Open Street Map adatait használják. Ez a honlap a közreműködők telefonjának műholdas helymeghatározási adatai alapján rajzolja ki a térképet, és bizony a világ nem minden vidékén elég részletes. Igaz, túratapasztalatai alapján a londoni lap cikkírója angol tájakról is tud említeni gyalogösvényeket, amelyek hiányoznak a térképekről.

A brit vidékek egyedi térképeinek gyártásában a Stanfords az ottani kartográfiai intézet, az Ordnance Survey térképkészletére alapoz. Az OS a XVIII. század óta végzi fontos feladatát, és neve (amely rokon a régies magyar ordonánc, azaz katonai küldönc szóval) jelzi, hogy a felméréseket eleinte hadi igények indokolták. A papír térképek reneszánszának jele, hogy legutóbbi pénzügyi évében az OS forgalma 7 százalékkal emelkedett, az USA-ban pedig majdnem 15 százalékkal nőtt a térképek és atlaszok eladása – példálózott januárban a Financial Times.

A mérték utáni szolgáltatás mellett a Stanfords hírnevét másfél évszázados múltja is megalapozza. A sátán kutyája oldalain Sherlock Holmes is a Stanfordstól rendeli meg a dartmoori mocsár kérdéses részének OS-térképét. A szó szoros értelmében méretre szabott térképnek is van hagyománya. Ma már múzeumi darab az a Stanfords-térkép, amelyet az 1930-as években egy franciaországi túrához barkácsoltak össze úgy, hogy a megrendelő kiindulópontja legyen középen. Két bolti térképet szabdaltak fel, majd a darabokat a kívánt elrendezésben kasírozták vászonra. Ez munkaigényesebb, de az eredménye hasonló, mint a mai, print on demand néven emlegetett egyedi nyomtatásé.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Asus laptopja van? Komoly bajra derült fény, hackerek vették célba a gépeket

Asus laptopja van? Komoly bajra derült fény, hackerek vették célba a gépeket

Állítólag csak egy hiba miatt küldtek bizalmas adatokat a Nokia telefonok kínai szerverekre

Állítólag csak egy hiba miatt küldtek bizalmas adatokat a Nokia telefonok kínai szerverekre

Kémfotók: íme a 625 lóerős BMW X5 M és X6 M

Kémfotók: íme a 625 lóerős BMW X5 M és X6 M

66 millióért pályázik kosárlabda Eb-re Magyarország

66 millióért pályázik kosárlabda Eb-re Magyarország

A nap fotója: AMG Merci a jachtkikötő rokkantparkolójában

A nap fotója: AMG Merci a jachtkikötő rokkantparkolójában

Megoldódik az éjszakai mentőhelikopterezés problémája

Megoldódik az éjszakai mentőhelikopterezés problémája