szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csak a víztorony és az ikonikus kapu maradt meg az épületegyüttesből, a többit ledózerolták.

Többet bontottak el a Közvágóhíd helyi védettségű épületegyütteséből, mint amit a látványtervek alapján várni lehetett – írja az Építészfórum.

Az egykori Közvágóhíd – a Soroksári út 58., a Máriássy utca 2-6. és a Vágóhíd utca 1-5. alatt található épületegyüttes – 1994-ben került fel a fővárosi helyi védettségű építészeti örökségek lajstromába. A területet 2017-ben a Budapesti Húsnagykereskedelmi Vállalat eladta Adnan Polat egyik cégének.

Az Index szerint a bontás előzménye, hogy a török üzletember úgy döntött, lakóparkot épít a területre, a kormány pedig tavaly nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősítette a projektet. Azután tették közzé a látványterveket, amelyek alapján arra lehetett következtetni, hogy megmarad az ikonikus víztorony és a főkapu mellett két csarnok homlokzata is.

Mostanra kiderült, hogy csak a víztorony és a kapu marad meg az épületek közül. Az Építészfórum cikke szerint ennek az lehet az oka, hogy az ipari műemlék nem rendelkezik a védettséget magalapozó dokumentációval. Azt már az Index tette hozzá, hogy ez nem véletlen: 1994-ben ilyesmit még nem kellett készíteni. A beruházó így érvelhet azzal, hogy nem volt pontosan meghatározva, mi számított értékesnek.

Azt, hogy az építő cég elbonthatta a helyi védettségű épületegyüttes jelentős részét, segíthette az a körülmény is, hogy az építkezés nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás; ez jelentősen felgyorsítja és egyszerűsíti annak engedélyezését és lebonyolítását.

Az Építészfórum szerint arra is van magyarázat, hogy a csarnokok homlokzatait miért bontották le: a IX. kerülettel kötött telekalakítási megállapodás szerint másolatokkal fogják pótolni őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Titkos üzenetet rejtett el weboldalán Joe Biden: aki észrevette, jó úton indult el egy állás felé

Titkos üzenetet rejtett el weboldalán Joe Biden: aki észrevette, jó úton indult el egy állás felé

A franciák szerint az EU sorsa forog kockán a lengyelek és a magyarok miatt

A franciák szerint az EU sorsa forog kockán a lengyelek és a magyarok miatt

Toplista: ezek most Európa legkelendőbb új autói

Toplista: ezek most Európa legkelendőbb új autói