szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A könyvkereskedők évek óta karácsonykor bonyolítják a legnagyobb forgalmat. Sokan rendelnek online, de a bolti kereskedelmet a webáruházak még nem verik. Két nagy könyvcég, a Líra és a Libri-Bookline vezetőit kérdeztük bestsellerekről, átlagos kosárértéktől, forgalomról, olvasási szokásokról.

Az év utolsó két hónapja csúcsidőnek számít a könyvkiadóknál és könyvkereskedőknél: tematikától függetlenül ekkorra időzítik fontos könyveik megjelenését, és ilyenkor jutnak hozzá éves bevételük nagyjából egyharmadához.

Ezt a rendkívül munkás és intenzív időszakot árnyékolta be idén az a törvénytervezet, amelyről először a hvg.hu írt, és amelynek lényege, hogy totális állami ellenőrzés lehet a jövőben a könyves világ fölött. Arról van szó, hogy a kiadóknak ki kellene adniuk egy sor érzékeny adatot, kezdve kiadványaik jogtulajdonosainak nevétől, címétől, elérhetőségétől a példányszámokon és a terveken keresztül egészen a felhasználói szerződés lejártáig, az állami irányítás alatt lévő Országos Széchényi Könyvtárnak. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke, Gál Katalin aggodalmának adott hangot a hír megjelenésekor, míg a nemzeti könyvtár közölte: a 2020. január 1-jén hatályba lépő törvény alapján sem minőségi, sem tartalmi szempontból nem ellenőrzik majd a kiadók tevékenységét. Patthelyzet.

©

Karácsony előtt két nagy könyves cég vezetőit: Kovács Pétert, a Libri-Bookline vezérigazgatóját, Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját, illetve Morcsányi Gézát, a Líra Csoport igazgatóját kérdeztük arról, hogy milyen műfajú könyveket, hol és mennyiért vesznek az emberek ilyenkor. Tarolnak-e az e-könyvek, és melyik boltban költik a legtöbb pénzt a vevők?

Sikerkönyvet ajándékba

A Líra Csoporthoz kilenc kiadó tartozik. Ennek megfelelően a gyerekkönyvektől a fikciós műfajokon át az alkalmi kiadványokig nagyon sokféle művet jelentetnek meg ilyenkor. Morcsányi Géza tájékoztatása szerint ez több tucat címet jelent. Ma már nem jelentős a kimondottan „karácsonyi könyvek” forgalma, a vásárlók érdeklődési körtől függően vesznek magas irodalmat, szórakoztató bestsellert vagy ismeretterjesztő könyvet.

©

Mindkét kereskedőnél a friss megjelenésű könyvek fogynak ilyenkor a legjobban, a Líránál azt tapasztalták, hogy a speciálisan ajándéknak szánt, esetleg kifejezetten karácsonyi jellegű címek az utóbbi években nagyon megritkultak, a sikerkönyvek lettek egyúttal az ajándékkönyvek is. A Librinél a sikerlistán szerepel tény- és szépirodalmi mű, gasztro- és gyerekkönyv. A kereskedőnél idén januártól a mai napig ezek voltak a legkeresettebb könyvek:

 1. Frei Tamás: Bábel
 2. Orvos Tóth Noémi: Örökölt sors
 3. Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak
 4. Grecsó Krisztián: Vera
 5. Dezső András: Maffiózók mackónadrágban
 6. Leiner Laura: Emlékezz rám
 7. Rachel Lippincott: Két lépés távolság (filmes kiadás)
 8. Michelle Obama: Így lettem
 9. Victoria Eugenia Hanao: Mrs. Escobar
 10. Szvetlana Alekszejevics: Csernobili ima
 11. Kőhalmi Zoltán: A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit
 12. Csernus Imre: Egy életed van

A Líránál egész évben slágernek számított Grecsó Krisztián Vera című regénye, illetve Nyáry Krisztián és Vámos Miklós új és korábbi könyvei. Morcsányi Géza úgy fogalmazott, hogy

a húzónevek ilyenkor is különösen vonzóak a vásárlók számára.

Ilyenkor minden műfajban több fogy a drágább, míves kivitelezésű könyvekből, hiszen ezeket többnyire egyébként is ajándékba veszik. A művészeti albumok, képes történelmi munkák, díszkiadású könyvek ilyenkor kelnek el leginkább, de az összforgalmat nézve azért a „rendes”, év közben is népszerű könyvekből fogy a legtöbb. A legtöbb kiadó – tematikától függetlenül – október-novemberre időzíti az új megjelenések nagyjából harmadát.

©

A karácsonyi szezon hagyományosan nagy forgalmat hoz a gyerekkönyvek esetében is, itt nagyon vonzó a karácsony témája is, de nagyon jól fogynak a legkisebbeknek szóló vagy a legolcsóbb kiadványok éppúgy, mint a Disney-könyvek vagy a klasszikusnak számító, nagy mesekönyvek, például Tony Wolf kötetei. Az évvégi forgalom ezen a területen is mindig nagyobb arányban nő, mint a többiben. Nyáry Krisztián szerint ezen nem kell meglepődni, hiszen a legtöbb karácsonyi ajándékot általában gyerekek kapják.

Apropó forgalom: a Líránál december első három hetére esik nagyjából az éves forgalom 15 százaléka, de ugyanennyi a novemberi forgalom is, tehát a csoport a karácsonyt megelőző időszakban realizálja forgalma csaknem harmadát – ez a bevételre és az eladott példányszámra is igaz. A Libri azt közölte, hogy náluk november közepétől, fekete péntektől indul a szezon, és karácsonykor tetőzik. A 2018-as adatok alapján a Libri-Bookline decemberi forgalma az éves forgalom nagyjából 25-30 százalékát teszi ki.

Karácsony mellett a második legerősebb forgalmú időszak a húsvét. Kovács Péter vezérigazgató szerint azonban mind forgalomban, mind vásárlásszámban a karácsonyi megugrás az év egyetlen másik részére sem jellemző. Az év nagy könyves eseményei között említette még a Könyvfesztivált, a Könyvhetet, a Margó Irodalmi Fesztivált és a Libri irodalmi díj 10 döntősének kihirdetését is, ezek az események szintén hatnak az eladásokra, de a forgalomnövekedés azért enyhe.

©

A Líránál is azt tapasztalták, hogy nincs az évnek még egy olyan része, amelyik decemberhez hasonló, kiugró forgalmat hozna.

Elődeink többek között azért tavaszra és nyár elejére időzítették a Könyvfesztivált és a Könyvhetet, hogy kicsit felpörgessék az első félévet. Ha a forgalmi adatokat mutató görbéket nézzük, valóban van egy kisebb „púp” április és június között, de közel sem akkora, mint év végén

– írta megkeresésünkre Nyáry Krisztián.

Boltban vagy az interneten? Papíralapút vagy e-bookot?

A Librinél és a Líránál is folyamatosan nő az online forgalom, a boltokkal azonban az internetes vásárlás még mindig nem veszi fel a versenyt. Utóbbi kereskedőnél nemcsak a december, hanem – a szállítási idők miatt – a november is meglöki az online forgalmat, bár az abszolút csúcsidőszak december 5-e és 15-e között van. Nyáry Krisztián szerint ez a szegmens sokkal dinamikusabban bővül, mint a bolti vásárlás. A Líránál az üzletekben egyszámjegyű növekedést várnak az előző évhez képest, míg az online forgalom növekedése bőven kétszámjegyű lesz. A boltokban nagyjából mindenütt egységesen növekszik a forgalom, „kivéve persze a nyaralóhelyeken lévő boltjainkat”, közölte Nyáry Krisztián. A Librinél nincs olyan bolt, amelynek forgalma az átlagosnál nagyobb növekedést mutat decemberben.

©

Ami az e-könyveket illeti, ezek forgalma a teljes piac mintegy egy százalékát teszi ki mindkét kereskedőnél. A Líránál itt is decemberben a legnagyobb a forgalom, akárcsak a papírkönyveknél, a Libri tapasztalatai szerint ugyanakkor az e-könyvek esetében az év vége nem erősebb a többi hónaphoz képest. Nyáry Krisztián azt mondta, érdekes, hogy az e-könyvek piacán nyáron is van egy nagyobb vásárlói hullám, mert nyaralásra egyre szívesebben vesznek e-könyveket az emberek.

Karácsonykor egy átlagos vásárlói kosár értéke hatezer forint körülire tehető, de – ahogyan Morcsányi Géza írta – „épp miközben e sorokat írom, szolgáltak ki egy vevőt, aki 122 ezer forintért vásárolt könyvet”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

13 tuti gyerekkönyv karácsonyra

Bár mindenhonnan azt halljuk, hogy nem olvasnak a gyerekek, ez szerencsére nem teljesen igaz, a könyvespiac mintegy 30 százalékát teszik ki a gyermek- és ifjúsági könyvek, és még ma is az egyik legnépszerűbb karácsonyi ajándék gyerekek számára a könyv. A kiadók épp ezért el is árasztják ilyenkor a boltokat a köteteikkel, a bőséges választékból válogattunk ki tíz könyvet, amelyeket jó szívvel ajánlunk a fa alá.