szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Külső szakértőkkel nézette át a miskolci városvezetés, mit örököltek, és nem örülhetnek az eredménynek.

A fizetésképtelenség határán egyensúlyoz a Miskolc Holding Zrt. – írta a Minap.hu. A helyi portál szerint a városi cégcsoportnál most ért véget a vizsgálat, milyen az októberben leváltott városvezetés hagyatéka.

A meglévő 7 milliárd forintos folyószámla hitelkeretet 9 milliárd forintra kellett emelni, ugyanis  enélkül a csoport tagvállalatai fizetésképtelenné váltak volna – áll a jelentésben. A legjelentősebb hitelfelvevő a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. 4,6 milliárd forinttal.

Az önkormányzat, annak intézményei és gazdasági társaságai 9,2 milliárd forinttal tartoznak a Miskolc Holding Zrt.-nek, ebből a fizetési határidőn túli tartozás 5,6 milliárd forint – állapították meg. A Miskolc Holdingnál 215 millió forinttal kevesebb lehet a 2019-es adózás előtti eredmény, mint ami az eredeti üzleti tervben szerepelt. A cég utoljára 2017-ben tudott gazdaságosan működni.

Az elsődleges szakértői vizsgálatok alapján Miskolcnak a 2019. október 14-i állapot szerint (az önkormányzati választást követő első napon) több mint hatszor annyi tartozása volt, mint amekkora összeg a rendelkezésére állt. Az önkormányzatnak – akkor még a Miskolc Holding Zrt. adatai nélkül lettek nyilvánosak a számok – 14,4 milliárd forint tartozása-kötelezettsége volt partnerei felé, ám csak 2,3 milliárd forint állt az új városvezetés rendelkezésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!