szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MNB komoly kritikát fogalmazott meg a magyarországi bankokkal szemben: túl drágák, és nem használnak csomagárazást. A bankok szerint egyrészt a tranzakciós illeték és az ingyenes készpénzfelvétel miatt pluszköltségeik vannak, másrészt igenis akadnak olyan csomagjaik, amilyeneket az MNB szeretne.

A Magyar Nemzeti Bank „kifejezetten elvárja a hazai bankoktól, hogy biztosítson olyan lakossági számlacsomagot, ami korlátlan számú átutalást tesz lehetővé tranzakciós díjak megfizetése nélkül” – fogalmazott a Portfolión megjelent írásban a jegybank Pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója és a Pénzügyi infrastruktúra és pénzforgalom fejlesztési főosztály vezetője, Bartha Lajos és Varga Lóránt.

Az „alapvető fordulathoz” a technikai fejlesztéseken túl versenyképes árazásra is szükség lenne, hiszen a mostani tranzakciós illetékek mellett még mindig olcsóbb készpénzben fizetni. Az írás felidézi egy 2018-as MNB-felmérés eredményeit: „a hazai bankok drágák, az általuk alkalmazott díjak az adott ország bérszínvonalához viszonyítva (és egyes esetekben abszolút értékben is) még a kapcsolódó illetékterheket levonva is jellemzően magasabbak, mint a többi európai országban”. Ennek része az is, hogy amíg Nyugaton sok helyen csomagárazás van, nálunk az egyes átutalásokat terhelik díjak.

Bankszövetség: a tranzakciós illeték a ludas

A tranzakciós illeték és a két díjmentes készpénzfelvétel együttesen havi 900 forintos költséghátrányt jelent a hazai bankoknak, ennek tükrében, minden olyan számlacsomag mely ezen szint alatti számlavezetéssel rendelkezik, igen kedvezőnek tekinthető – reagált az Mfor.hu megkeresésére az OTP.

Egyebekben az OTP a Magyar Bankszövetség álláspontjával azonosul (ami már csak azért sem meglepő, mert a szövetség elnöke Becsei András, az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója). Eszerint a Bankszövetség elengedhetetlennek tartja az elektronikus lakossági ügyfelekhez kapcsolódó illeték kivezetését. Ha ez a sáp eltűnne, akkor szerintük a bankok kedvező feltételekkel kínálhatnának csomagokat ügyfeleinek. Ezek olyanok lehetnének, amelyek már értelmetlenné tennék a jelenleg egységesen, minden lakossági banki ügyfél számára biztosított havi kétszeri, összesen 150 ezer forintig ingyenes készpénzfelvételi lehetőség megtartását.

A bankok érdekképviseleti szervezete reménykedik benne, hogy a kormány már a következő hónapokban eltörli a lakossági elektronikus pénzforgalom utáni tranzakciós adót. Ha ez bekövetkezik, akkor a bankok közötti verseny eredményeként új, a korábbiaknál lényegesen alacsonyabb árazású számlacsomagok fognak megjelenni – vetítette előre a Bankszövetség.

A bankok szerint nem olyan rossz a helyzet

Az Mfor.hu témával kapcsolatos megkeresésére több bank egyáltalán nem reagált. Az MKB Bank kijelentette, hogy „nem kívánja kommentálni a Magyar Nemzeti Bank döntéseit”, a Raiffeisen pedig azt közölte, hogy még vizsgálják az MNB kérését.

A CIB Bank azt tartotta szükségesnek megjegyezni, hogy jelenleg is van olyan számlacsomagja, mely megfelel az MNB elvárásainak: a CIB ECO Bankszámla számlavezetési díja 0 forint, amennyiben az ügyfélnek minimum a minimálbérnek (ennek bruttó összege az idén 161 ezer forint) megfelelő jövedelme érkezik a számlára, és a 20 ezer forintot nem meghaladó, elektronikus csatornán indított utalások korlátozás nélkül 0 forintba kerülnek. A 20 ezer forintot meghaladó utalásoknak a tranzakciós illeték miatt van díja, de annak eltörlése esetén ezen lehetne módosítani.

Az állami tulajdonban lévő Budapest Bank „üdvözöl minden olyan megoldást, amely a készpénzmentesség elterjedését támogatja. A számlacsomag-kínálatunkban jelenleg is kedvezményes díjtételekkel szerepelnek az elektronikus tranzakciók, több esetben – a szintén elektronikus bankolás után járó kedvezményekkel – a havi díj nulla forintra csökkenthető”.

A Gránit Bank arra hívta fel a figyelmet, hogy a Bajnok Plusz számlacsomagja „fix havidíj mellett korlátlan számú ingyenes belföldi forintutalást tartalmaz". Az ingyenesség uniós irányelv alapján kiterjed az EGT tagállamaiba irányuló euróutalásokra is. A bankszámlacsomag havidíja 990 forint (ez nagyjából egybecseng az OTP által említett, a két díjmentes készpénzfelvétel miatt a bankok tranzakciós illetékből fakadó költséghátrányával), amennyiben vagy havonta rendszeresen – legfeljebb két tételben – összesen legalább 280 ezer forint jövedelem érkezik a számlára, vagy a bankszámla nap végi záróegyenlege minden nap legalább 150 ezer forint.

A Takarékbank szerint az MNB céljával összhangban a bankoknak is egyértelmű célja a készpénzes forgalom elektronizálása és az ügyfelek részéről nagyaranyú digitális megoldások használata.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mi jön az okostelefonok után?

Mi jön az okostelefonok után?

Bemutatjuk a világ legfiatalabb új dollármilliárdosát, aki saját erejéből lett az

Bemutatjuk a világ legfiatalabb új dollármilliárdosát, aki saját erejéből lett az

Hózáporban teperték földre a pedofilt Győrben - videóval

Hózáporban teperték földre a pedofilt Győrben - videóval