szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Isabel dos Santos számára az lesz az igazi érvágás, ha számláit Európában is zárolják.

Isabel dos Santos 2,2 milliárd dolláros vagyonát jelentős részben Angolát megkárosítása szerezte- állítja a főügyész abban az országban, ahol nemrég még Isabel apja állt az ország élén. Ám José Eduardo dos Santost leváltották, utóda pedig úgy akarja megmenteni a rendszert, hogy beáldozza elődjének családját. Különösen miután az Isabel dos Santos ügyeit leleplező, vasárnap este kiadott Luanda Leaks ország-világ előtt leleplezte a nő vagyonának eredetét.

A PriceWaterhouse is érintett lehet

Angolában ugyan mindenki tudott az elnöki család nepotizmusáról és a mindent átfogó korrupcióról , de a globális méretek meglepetést keltettek.

Az is kiderült, hogy PriceWaterhouseCoopers évtizedeken keresztül tanácsadói szerepet töltött be Isabel dos Santos vállalatbirodalmában. A PWC regionális főnöke máris vette a kalapját: Jaime Esteves volt a felelős Angola, Portugália és a Zöldfoki-szigetek piacáért.

Isabel dos Santos Londonban tanult, és első munkahelye a PriceWaterhouse volt. Alaposan megismerhette tehát belülről a céget, amellyel azután gyümölcsöző kapcsolatot alakított ki, mihelyt hazatért Angolába, hogy apja „hercegnőjeként” megkezdje vállalatbirodalmának kiépítését. Amikor 2016-ban az állami olajóriás, a Sonangol élére került, a pénzügyi igazgatót is a PriceWaterhouse-tól hozta.

NER angolai módra: egymilliárd dollárt követelnek a volt elnök lányán és vején

A Luanda Leaks rávilágított arra, hogyan működött a nemzeti együttműködés rendszere Angolában.

Mindenki olajra lépett

Angola Afrika második legnagyobb olajtermelő állama. Exportjának a 90%-a az olajhoz kapcsolódik. A Sonangol - az állami olajcég nemcsak a gazdaság, de a politikai hatalom kulcsa is. Ide nevezte ki főnöknek lányát José Eduardo dos Santos. A kinevezést követő felháborodás vezethetett aztán bukásához, amely egy évvel később következett be.

Angola főügyésze is a Sonangol ügyeit firtatja elsősorban, de az érintettek időben észbe kaptak. Senki sincs már Angolában - számol be erről a Guardian, mely korábban számba vette: hány luxusingatlanja van Isabel dos Santosnak a világon. Valószínű, hogy ezekről Angola főügyésze is tud valamit, mert csütörtökön portugál kollégájával tanácskoztak Lisszabonban, ahol az a magánbank működik, mely kulcsszerepet játszott Isabel dos Santos pénzügyi birodalmában.

Angola vissza akarja kapni a pénzét - ezt egyértelművé tette az afrikai állam gazdasági ügyekkel foglalkozó államminisztere. Manuel José Nunes Junior szerint legkevesebb 1 milliárd dollár visszajár Isabel dos Santos 2,2 milliárd dolláros vagyonából. Az érintett persze nem így gondolja: arra hivatkozik, hogy politikai boszorkányüldözés folyik ellene Angolában. Isabel dos Santos el akarja adni részesedését Portugália egyik bankjában, mely fontos szerepet játszott az angolai ügyletekben. Az Eurobic részvényeinek 42%-a az ő kezében van. Lehet, hogy az eladásra már nem lesz ideje Afrika leggazdagabb asszonyának, ha az igazságszolgáltatás befagyasztja vagyonát Angola után Portugáliában is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kemenesi: Százezerszer inkább okoz trombózist a koronavírus, mint az AstraZeneca vakcinája

Kemenesi: Százezerszer inkább okoz trombózist a koronavírus, mint az AstraZeneca vakcinája

Egyéves csúcsára ugrott a GKI fogyasztói bizalmi indexe áprilisban

Egyéves csúcsára ugrott a GKI fogyasztói bizalmi indexe áprilisban

Hernádi Zsolt: A fékek és ellensúlyok kikényszerítésével fog működni a Mol és az állam alapítványa

Hernádi Zsolt: A fékek és ellensúlyok kikényszerítésével fog működni a Mol és az állam alapítványa