szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A múlt év utolsó napjain több cég között is milliárdokat osztott szét a Pénzügyminisztérium. Mészáros Lőrincnek most csak "aprópénz" jutott.

Többnyire kapacitásbővítésre, termelőgépek beszerzésére vagy éppen termékfejlesztésre adott pénzt 2019 utolsó napjaiban másfél tucat cégnek a Pénzügyminisztérium, amely összesen több mint 16 milliárd forintnyi támogatást osztott szét – írta a G7.

  • A legnagyobb támogatást, közel 4,4 milliárd forintot Csányi Sándor baromfifeldolgozója, a Hungerit Zrt. kapott új panírüzem építésére, míg az OTP-elnök érdekeltségébe tartozó Csányi Pincészetnek kevés híján 1,3 milliárdot ítélt meg Varga Mihály minisztériuma.
  • A jelentős részben Mészáros Lőrinc gyermekeinek tulajdonában lévő Fejér B.Á.L. építőipari cég közel 290 millió forintot kapott, amit versenyképesség növelésére adott a szaktárca.
  • A Hell energiaital-gyártó 4 milliárdot nyert a szikszói üzem kapacitásának bővítésére,
  • a Béres pedig a szolnoki gyárát fejlesztheti 3 milliárdból.

A Pénzügyminisztérium a 2019 vége előtti hetekben is tartott pénzosztást: a legfontosabb ezek közül az állami tulajdonban lévő, kis- és középvállalkozásoknak tőkét biztosító Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt.-nek adott 7 milliárd forint.

A többiek jellemzően néhány millióhoz jutottak.

A megítélt támogatások mellett néhány korábbi szerződés módosítása is történt ez idő alatt, például a szintén Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthető Viresol Kft.-vel még 2018 áprilisában kötött 1,5 milliárdos támogatásról szóló megállapodás. Ezen a G7 szerint valamiért már másodszor kellett változtatni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!