szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak azonnali vészhelyzetnél avatkozhat be a jegybank. Ha egy határon átnyúló fintech cégnél probléma van, kisebb az MNB fogyasztóvédelmi mozgástere, mint a magyar szolgáltatókkal szemben.

Ugyan a határon átnyúló fintech cégekkel szemben az MNB fogyasztóvédelmi eszközei korlátozottak, a jegybank mégis "határozottan fel fog lépni, ha a magyarországi fogyasztókat érintő jogsértéseket, tájékoztatási vagy egyéb hiányosságokat tapasztal" – figyelmeztetett a jegybank. De ez a határozott fellépés csak akkor működhet, ha azonnali a vészhelyzet.

Az itthoni ügyfelek közt a nagy-britanniai központú Revolut és a TransferWise, illetve a luxembourgi PayPal vált mostanáig a legnépszerűbbé. Az MNB ennél részletesebben nem ment bele abba, hogy nevesítse, melyik cégeknél volt probléma, csupán azt írták: a beérkezett ügyféljelzések és sajtóhírek szerint „egyes cégeknél előfordul”, hogy bizonytalan időre indoklás nélkül zárolják az ügyfél számláját, és dokumentumokat kérnek be a blokkolás feloldására.

Több szolgáltató honlapján hiányoznak, vagy csak töredékesek az elektronikus felhasználói felületeken a magyar nyelvű tájékoztatások. Nincs élőhangos – vagy akár Magyarországon személyesen is felkereshető – ügyfélszolgálat sem.

Voltak ügyfelek, akik azt jelezték: nem értesültek arról, hogy az adott szolgáltatónál felárasak a hétvégi tranzakciók, vagy hogy hirtelen megdrágulnak a kártyatranzakciós díjak.

Jogvita esetén egy magyarországi ügyfél közvetlenül az adott társasághoz fordulhat panaszával. Ha a társaság válasza nem megfelelő, 6 hónapon belül az annak székhelye szerinti vitarendezési fórumhoz fordulhat. A magyarországi lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező ügyfelek emellett igénybe vehetik az európai pénzügyi vitarendezési fórum, a FIN-Net eljárását is. Az MNB csak azonnali vészhelyzet esetén hozhat ideiglenes intézkedést egy határon átnyúló fintech szolgáltatóval szemben, akkor, ha az az ügyfeleik kollektív érdekét súlyosan sértve szegné meg a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!