szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?

Idegesek a befektetők a járvány miatt, de pánikról egyelőre nincs szó. Magyarország GDP-növekedése 0,5 százalékpontnál is többet lassulhat a pesszimista forgatókönyv szerint.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Csúnya, ami a tőzsdéken történik a koronavírus-járvány miatt, de pánik még nincs

– hangzott el az Equilor háttérbeszélgetésén. A forgalom ugyan brutális, de aki el akarja adni a részvényeit, az talál vevőt, míg ha tőzsdepánik volna, akkor már vevők is alig lennének, akármilyen nyomott árúak is a papírok.

Török Lajos vezető elemző és Varga Zoltán senior elemző úgy számolnak: az alapforgatókönyvből, amely szerint rövid időn belül sikerül visszaszorítani a járványt, egyre inkább megyünk át a pesszimista szcenárió felé. Alaphelyzetben 3,5-3,8 százalék közötti lenne idén a magyar GDP-növekedés, a pesszimista verzióban már csak 3,0-3,2 százalékos. Az ultrapesszimista forgatókönyvnél 2,5-2,7 százalékos növekedéssel számolnak, de erre még kisebb az esély.

A forint mai újabb történelmi mélypontja részben magyarázható a nemzetközi bizonytalansággal – magyarázták. Erre rátesz egy lapáttal, hogy a magyar kamatok alacsonyak, vagyis egy eladási hullámban nem szívesen hozzák ide a pénzüket a befektetők. Izgalmas kérdés szerintük az, hogy az MNB hogyan értékeli az inflációs hatást. Az élelmiszerek, gyógyszerek, tisztítószerek ára ugyanis hiába nőhet nagyot, ha elhúzódik a krízis, a tartós cikkek és az üzemanyag ára csökkenhet.

Az elemzők szerint ha baj lenne, a kormánynak még lenne tere arra, hogy megpróbálja kicsit felpörgetni a gazdaságot. Már csak azért is, mert ha sok európai ország gazdasága kezdene el szenvedni, ahogy terjed a járvány, akkor az EU is könnyebben bólinthatna rá, hogy a kormányok a válságkezelő intézkedések miatt elengedjék kicsit az államháztartási hiányt.

A járvány nagy vesztesei első körben egész biztosan a turizmus és a luxusipar. Bajba kerül a világ autóipara is, Kína mellett (ahogy 90 százalékos a visszaesés) főleg a német cégek vannak rossz helyzetben. Ennek az oka az, hogy a most szigorodó uniós környezetvédelmi szabályok bevezetését a kínai bevételekből akarták finanszírozni. Az pedig nyilvánvaló, hogy minél rosszabb a német autóiparnak, annál nagyobb lehet a baj Magyarországon is.

Ami a legnagyobb magyar cégeket illeti:

  • Az OTP és a Mol lehet a két legnagyobb vesztes, a Mol az olajár csökkenése, az OTP az általános gazdasági lassulás és bizalomvesztés miatt.
  • A Richter annak ellenére veszíthet a járványon, hogy gyógyszeripari cég. Ennek a magyarázata az, hogy az ellátási láncában ott van Kína, bár a hatóanyagokat Indiából szerzik, ráadásul egyelőre nem érkeznek jó hírek a gyógyszeriparból.
  • A legjobban a Magyar Telekom teljesíthet egy krízishelyzetben, mert az iparága sokkal jobban viseli az egészségügyi válsághelyzetet másoknál.

Hasonló a helyzet nemzetközi szinten is: az elemzők az egészségügyi krízis egyik legnagyobb lehetséges nyerteseként számolnak azokkal a cégekkel, amelyek könnyebben ki tudják bekkelni, ha a beszállítói lánc megakad, és amelyek akkor sem buknának nagyot, ha sokan kerülnének karanténba.

Így jön ki az az eredmény, hogy ha a pesszimista forgatókönyv válna valóra, akkor első ránézésre meglepő módon a Netflix lehetne ennek az egyik nyertese.

A fő kérdés azonban most az, hogy az alap-, vagy egy pesszimista forgatókönyv jön-e be. Az alapszcenárióban jelentős rendszerszintű zavarok még nem lennének, csak némi megingás, a pesszimista verzió szerint viszont már a pénzügyi szektorba is átgyűrűzik a válság. Az elemzők úgy számolnak, hogy azt még elviseli a világgazdaság, ha az ellátási lánc egy hónapra megakad, ennél hosszabb távon lehetnek problémák mindenhol.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!