szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világszerte, így nálunk is gondokat okozó koronavírus miatt több magyarországi bolt és üzlet is új szabályok betartására kéri a vásárlókat.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A világjárvánnyá vált koronavírus-járvány miatt egyre több országban vezetnek be korlátozásokat, miközben az üzletek is új “törvényeket” dolgoznak ki a vásárlók és eladók biztonsága érdekében.

A Rossmann hétfői közleményében azt írta például, hogy a vásárlók lehetőség szerint bankkártyával fizessenek, és legalább 1 méteres távolságot tartsanak egymástól a kasszánál történő sorban álláskor. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a vevők egyedül érkezzenek a boltokba,

egy termékből pedig maximum 5 darabot vásároljanak.

A Libri arról tájékoztatott, hogy boltjaikban ebben az időszakban kiemelt figyelmet fordítanak a higiéniára, szem előtt tartják az alapos takarítás és a rendszeres fertőtlenítés fontosságát. A könyvesboltokba tervezett rendezvényeket (közönségtalálkozókat, dedikálásokat, felolvasásokat) viszont bizonytalan időre elhalasztják.

A Magyar Postánál új várakozási rendet hoztak a koronavírus-járvány miatt – derül ki a kormányzati tájékoztató oldalon megjelent közleményből. Mint írták,

a gyógyszertárakhoz hasonlóan egyszerre csak annyi ügyfél tartózkodhat a posták ügyféltereiben, ahány kiszolgáló pult működik.

A többi várakozót pedig arra kérik, hogy a bejárat előtt várjanak, egymástól körülbelül 1 méterre. Az új szabály bevezetése nemcsak a postai dolgozók, hanem az ügyfelek egészségét és biztonságát is szolgálja – tették hozzá.

Közölték azt is, hogy arcmaszkot és gumikesztyűt kapott hétfő reggel minden olyan postai dolgozó, akinek közvetlen ügyfélkapcsolata van. A maszkokat a kézbesítők, a postai ügyintézők és a csomagkézbesítők kapják. A kiosztott védőfelszerelések utánpótlása folyamatos lesz. A Posta hangsúlyozta, hogy a küldemények kézbesítése, valamint a postai kifizetések,

például a nyugdíj és a családtámogatások kézbesítése folyamatos.

A vírus terjedésének megállítása érdekében a Tesco új rendelkezéseket és limiteket vezetett be a házhoz szállításoknál. Azt írták: ahhoz, hogy mindenki hozzáférhessen az alapvető termékekhez, egyes kategóriákon belül 12 darabban maximalizálták a megvásárolható mennyiséget vásárlónként. A cég közölte azt is, hogy ebben az időszakban előfordulhat, hogy egyes termékek

átmenetileg kisebb mennyiségben vagy egyáltalán nem elérhetők.

A Tesco közleményében azt is írta, hogy vásárlóik és kiszállító munkatársaik védelme érdekében úgy döntöttek, a veszélyhelyzet idején kizárólag online lehetséges a rendelések fizetése. Ezzel kapcsolatban jelezték azt is, hogy a következő hetekben több online vásárlóra számítanak, így előfordulhat, hogy a kiszállítási időpontok a szokásosnál hamarabb betelnek. A Tesco azt javasolta, hogy amennyire lehetséges, minden vásárló foglaljon előre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!