szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A járványügyi helyzet miatt csúsznak a fizetések a cégvezetés indoklása szerint a dunaújvárosi vasműnél, holott már tavaly megingott az európai acélgyártás. Sajtóértesülések szerint a magyar állam úgy segítene a szorult helyzeten, hogy bevásárolná magát a cégbe, ahogy ezt már többször megkísérelte az elmúlt években.

Hiába várják a megszokott időben a fizetésüket a Dunaferr munkásai, az legfeljebb a hónap közepén érkezik meg a számlájukra. A cégvezetés a csúszást azzal indokolta, hogy a következő hónapokban kevesebb lesz a gyár megrendelése. Közben a vállalat közleményt adott ki, hogy megpróbáltak állami segítséget kérni a hitelek felvételéhez vagy a megrendelésekhez, de ezeket a kéréseket a kormány rendre visszautasította.

Nonszensznek nevezte a fizetések csúszását a megrendelések hiányával indokló cégvezetői magyarázatot Molnár László, a Vasas Szakszervezet helyi vezetője. Szerinte a gyár teljes gőzerővel dolgozik, így az elvégzett munka bérét most kell kifizetni. A cég esetleges megvásárlásáról szóló híreket a szakszervezeti vezető nem hallotta még, de nem tartja kizártnak, hogy akár erről is szó esik azon a tájékoztatón, amelyet kedd délelőttre hívtak össze a gyár vezetői.

A szakember elmondta: már a múlt héten is összehívták a dolgozókat, de számos kérdésük megválaszolatlan maradt. Nem kaptak választ a munkavállalók arra a kérdésükre, hogy a gyár kíván-e élni a napokban elérhetővé tett bértámogatási programmal, és arra sem, hogyan kapcsolja össze a béreket a cégvezetés a megrendelések jövőbeni elmaradásától. Molnár László a tájékoztató után elmondja, hogy milyen válaszokkal ment el a gyűlésre a Dunaferr vezetése.

Az ISD-Dunaferr Zrt kommunikációért felelős munkatársának a hvg.hu is elküldte a kérdéseit, amelyek egy része azonos a dolgozókat érintő felvetésekkel, de tájékoztatást kértünk arról is, hogy vajon megalapozottak-e azok az információk, amit a városi lap tett közzé keddi számában. Ezek szerint a Dunaferrt úgy tudná támogatni az állam, amennyiben részesedést vásárolna a cégben, ennek előkészítése folyamatban van már ősz óta, az egyeztetéseket csupán a járvány fékezi.

Tavaly október végén a hvg.hu is részletesen foglalkozott a hetvenéves dunaújvárosi vasművel, amikor kiderült, hogy közel ezer dolgozóját bocsátaná el a gyár, amely 2004-ben került magánkézbe. A gyár elmúlt másfél évtizede viharos volt, végül a külföldi kézben levő gyár a 2008-as válságban rogyott meg véglegesen, a hatalmas adósságot felhalmozó ISD pedig legfőbb hitelezőjének, az orosz Vnyesekonombanknak (VEB) kényszerült átadni a dunaújvárosi cég többségi tulajdonrészét. Akkori hírek szerint személyesen Vlagyimir Putyin tárgyalt az ISD három tulajdonosával, köztük Oleg Mkrtcsannal, akit idén augusztusban ítéltek kilenc év börtönre egymilliárd rubelnyi VEB-forrás elsikkasztása miatt. Ezt követően a magyar állam többször is nekirugaszkodott, hogy részesedést szerezzen a vasműben, de eddig sikertelenül.

Szintén tavaly derült ki az is, hogy a kormány a paksi beruházásokra és a gigantikus vasútépítésekre készülve acélgyártót vásárolna, végül az Ózdi Vasműben vásároltak 20 százalékos részesedést. Most az is elképzelhető, hogy a megyei lap információi megfelelő helyről érkeztek, akkor újabb gyártókapacitáshoz juthat a magyar kormány. Erre azért is lehet esély, mert az európai acélgyártók már tavaly is a piac szűküléséről panaszkodtak, ami annak tudható be jórészt, hogy Egyesült Államok védővámjaival kiszorította az észak-amerikai piacról a kínai acélt, ez most az európai piacon landol, ami viszont az itteni gyártókat gyengítik. A grandiózus magyar beruházásoknak viszont jól jöhet a magyar acél, ezért bizonyára nem légből kapott a Dunaferr vezetőinek az elképzelése, hogy az állam biztosítson számukra megrendeléseket, így a munkások fizetését is képesek lennének biztosítani. A magyar állam a megyei lap szerint ezt a fajta támogatást azzal utasította vissza, hogy az Unió nem engedi a a magáncégek ily módon való támogatását. A Magyar Narancs korábbi cikke szerint a gyár megvásárlásával Mészáros Lőrinc is próbálkozott, akkor a cégmágnás sem járt sikerrel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!