szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyszerűbb belépést enged a kormány a szomszéd országokból mezőgazdasági munkára érkezőknek, akiknek a karantén szabályait is csak úgy kell betartaniuk, hogy dolgozni elmehetnek.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A szerda éjjel kiadott Magyar Közlönyben megjelent rendelettel próbál a kormány a mezőgazdaságon segíteni – vette észre az Mfor. A szomszéd országok állampolgárai közül azoknak az érkezésére, akik mezőgazdasági dolgozónak utaznának be Magyarországra, az országos rendőrfőkapitány új szabályokat hozhat. Ezek a szabályok a határátlépésre, a  Magyarország területén tartózkodásra, az  áthaladásra, az  útvonalra, a  megállási lehetőségekre, a munkahelyi karanténra vonatkozhatnak.

Ahogy kijött a rendelet, már meg is jelent a rendőrfőkapitány határozata. E szerint aki egy szomszéd ország polgáraként bejönne Magyarországra, az az ORFK által kijelölt határátkelőn beléphet, ehhez annyi kell, hogy a munkáltatójuk legalább 48 órával korábban értesítse a határrendészeti kirendeltséget. A vendégmunkásokat megvizsgálják a határon, azokat beengedik, akiknél nem merül fel a koronavírus-fertőzés gyanúja. A belépéshez érvényes munkaszerződés vagy a munkaviszonyt igazló papír is kell. A belépés után 14 napos munkahelyi karantén vár a vendégmunkásokra,

a szállásukat csak munkavégzés céljából hagyhatják el.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!