szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A márciusi forgalom 65 százalékkal volt kisebb a magyar szálláshelyeken, mint egy évvel korábban. A helyzet várhatóan tovább romlik.

Rettenetes hónap volt a magyar turizmus számára az idei március. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) most tette közzé az összesített számokat:

a koronavírus-járvány hatására 68 százalékkal eset vissza a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma, a belföldi vendégek által eltöltötteké pedig 61-gyel, az előző év azonos időszakához képest.

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 60 százalékkal csökkent.

©

A vendégéjszakában mért forgalom az Európából érkezőknél a 2019. márciusi érték harmada, az Ázsiából és Amerikából érkezőknél kevesebb mint a negyede volt. Az orosz és az ukrán vendégéjszakák száma az átlagosnál kisebb mértékben, nagyjából a felére esett vissza. A legfontosabb küldő országunkból, Németországból 62 százalékkal kevesebb éjszakát regisztráltak a szálláshelyek.

Márciusban az országban 2101 kereskedelmi szálláshely működött, a KSH ehhez azt tette hozzá, hogy „túlnyomó részben a hónap első felében”, vagyis azóta még rosszabb lehet a helyzet. Februárban még 2475, tavaly márciusban pedig 2608 szálláshely fogadott vendégeket.

2020 első két hónapjában minden rekordot megdöntő jó évkezdése volt a magyar turizmusnak, de márciusra ennek hatása eltűnt. Így az első negyedévben a vendégéjszakák száma összesen 19 százalékkal csökkent 2019. január-márciusához képest, 4,1 millióra. Ebből 2,1 millió vendégéjszaka volt a külföldieké, 2 millió a magyaroké.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 11 százalékkal csökkent idén, 82 milliárd forintra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a védőoltáskor egy jelentés szerint

A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a védőoltáskor egy jelentés szerint

Így trükköznek a visszahívásokkal az autógyártók, hogy ne kerüljenek reflektorfénybe

Így trükköznek a visszahívásokkal az autógyártók, hogy ne kerüljenek reflektorfénybe

Az első hivatalos fotó a Mercedes EQS luxus-villanyautó külsejéről

Az első hivatalos fotó a Mercedes EQS luxus-villanyautó külsejéről