szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Most tette közzé a KSH a turizmus januári adatait, ezeket a számokat elnézve pedig különösen fájhat az ágazatnak, hogy egy óriási felfelé ívelést akasztott meg a koronavírus.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Óriási a baj a magyar turizmusban – panaszolják a téma szakértői. A Magyar Turisztikai Ügynökségnél úgy számolnak, hogy húsvétra Budapesten gyakorlatilag megszűnik a turizmus a járvány miatt, és legjobb esetben is tíz hónap kell ahhoz, hogy talpra álljon a szektor. A Központi Statisztikai Hivatal napi szinten nem követi az adatokat, a statisztikusok most tették közzé a turizmus januári eredményeit, ezekből a számokból pedig az látszik, hogy kiemelkedően jó volt az év kezdése, amikor még nem volt itt a koronavírus.

Idén januárban a külföldi vendégek által a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma a naptárhatással kiigazított adat szerint 15 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 3,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 18 százalékkal emelkedett 2019 januárjához képest.

A szálláshelyekre érkezett 367 ezer külföldi vendég 911 ezer vendégéjszakát töltött el. A külföldivendég-éjszakák 70 százalékát Budapest-Közép-Dunavidék régióban regisztráltak a szálláshelyek, 18 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában.

A magyar vendégszám 379 ezer, az eltöltött vendégéjszakáik száma 794 ezer volt. Utóbbi mutató értéke a januárban elenyésző forgalmat bonyolító kempingek kivételével mindegyik szállástípusban emelkedett. A legnépszerűbb szállástípus a vendégéjszakák 81 százalékát begyűjtő szállodák, a leglátogatottabb régiók a Balaton és Budapest-Közép-Dunavidék voltak.

2020. január 31-én 2589 kereskedelmi szálláshely közel 80 ezer szobával és 218 ezer férőhellyel működött az országban, ami gyakorlatilag megegyezik az egy évvel korábbi adattal (egész pontosan 7-tel nőtt a szálláshelyek száma).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fogyatékkal élőket és időseket rabolt ki a magyar férfi, Németországban fogták el

Fogyatékkal élőket és időseket rabolt ki a magyar férfi, Németországban fogták el

Felfüggesztett börtönt kapott a fideszes Koncz Ferenc balesetének okozója

Felfüggesztett börtönt kapott a fideszes Koncz Ferenc balesetének okozója

Minden idők legfontosabb magyar filmjei – HVG TOP30 (1.) – Jóbtól az erotikáig

Minden idők legfontosabb magyar filmjei – HVG TOP30 (1.) – Jóbtól az erotikáig