szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felbontotta egy magáncéggel 25 évre kötött szerződését a Szegedi Tudományegyetem, a megállapodás 2029-ben járt volna le. A cég perel.

Különös helyzet állhat elő Szegeden, miután a tudományegyetem szerződést bontott az Affidea nevű céggel, és júniustól állami képalkotó és radiológiai részleget indít. Az idő előtti szerződésbontás egy hosszú pereskedést is hozhat, hiszen a megállapodástól egyoldalúan állt el az SZTE. Az egyetemi döntés persze nem volt váratlan, a kérdés inkább az volt, hogy mikor lépnek a tettek mezejére.

Már 2018 szeptemberében világossá tette a miniszterelnök, hogy a drága technológiákat üzemeltető magánszolgáltatóktól visszavehetik a feladatokat, erről Kötcsén beszélt Orbán Viktor. Debrecenben már abban az évben nem hosszabbítottak szerződést az Affideával, de Szegeden a 2004-ben megkötött szerződés csak 2029-ben járt volna le.

A Szegedi Tudományegyetem a szerződésbontást szerdán közleményben hozta nyilvánosságra. Az egyetem ebben arról ír, hogy a magánszolgáltató nem minden esetben teljesítette a szerződésben vállaltakat, és arról, hogy megvalósul az a kormányzati cél, melynek értelmében a stratégiai jelentőségű, államilag finanszírozott egészségügyi ellátásokat állami ellátók végezzék.

A 2004-es szerződéskötés óta a cég tulajdonosa változott, és a kontraktuson is módosítottak néhány körben. A módosításokra azért volt szükség, mert időközben az ellátás finanszírozásának körülményei változtak meg, például a teljesítményvolumen-korlát bevezetésével, ami a vizsgálatok számát korlátozta. De néhány évvel ezelőtt egyfajta elszámolásra is sor került, amikor a magáncég az elmaradt fejlesztések okán térített valamekkora összeget az egyetemnek.

 

Képünk illusztráció

A magán- és az állami szektor különös szimbiózisában működtették Szegeden az említett ellátásokat. A magáncég végezte az ellátást, az OEP által finanszírozott vizsgálatokat, és a fizetőseket is. Nem is volt másra lehetőség egy ideig, hiszen a berendezések nagy része a tulajdonában volt, így az egyetem a szolgáltatás megrendelője volt, a berendezéseket és a személyzetet is a magáncégnek kellett biztosítani, ezért fizetett az egyetem. Majd 2015-ben még egy csavart bele kellett tenni a szerződésbe, ugyanis a SZTE egy EU-pályázaton nyert újabb berendezéseket, amelyeket a támogatásokra vonatkozó jogszabályok szerint a kedvezményezettnek kellett volna működtetnie. A gordiuszi csomót úgy vágták át, hogy az Affidea Magyarország Kft.-t mint személyes közreműködőt iktatták be.

Az újabb, közel ötmilliárdos beszerzésekről már 2017-ben beszéltek az egyetemi vezetők, az államosítás lehetősége pedig a miniszterelnök 2018-as kötcsei bejelentése után válhatott félhivatalossá. Az egyetem 2019-ben a honlapján, igaz némileg burkoltan, de utalt már a lehetséges einstandra.

Akkor előkészítették a mostani lépéseket, az egyetem azonban továbbra sem verte nagydobra az államosítást. A szegedi klinikai központ pszichiátriai intézetét kezdték kiüríteni még január végén. A hajdani nővérszálló helyén, uniós százmilliókból berendezett rehabilitációról költöztették ki az egyik osztályt még a járvány előtt. (Az uniós projekt ötéves fenntartási kötelezettsége már lejárt.) Februárban az ezzel kapcsolatosan feltett kérdéseinkre a Szegedi Tudományegyetem még annyit válaszolt csupán, hogy ágykapacitás-csökkentést nem jelent a költöztetés, és azt is írták, hogy klinikai struktúraátalakítás zajlik. Nem sokkal később, a járványkórházat is a megmaradt pszichiátriai osztályok helyén alakították ki, így az intézetet a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ makói épületébe költöztették. A képalkotó és radiológiai ellátásra beszerzett új berendezéseket itt helyezték el, itt indulhat meg az állami ellátás júniustól.

Nem hivatalos forrásból úgy értesült a hvg.hu, hogy az egyetem az orvosok jelentős részét „átcsábította” az állami szolgáltatásba, így az Affidea nem csak szerződés, de akár munkatársak nélkül is maradhat. Az egészségügyi ellátásnak ebben a szegmensében még a többinél is nagyobb a munkaerőhiány, az ebből fakadó kényszerű leletutaztatásról a hvg.hu is írt már korábban. Így bizonytalan, hogy az Affidea folytatni tudja-e a vizsgálatokat a saját berendezéseivel, az egyetemi épületben. Márciusban és most is megkerestük a szolgáltató magáncéget, de az Affidea nem válaszolt a kérdéseinkre.

A cégcsoport egyébként már a rendszerváltás óta jelen van a magyar egészségügyi ellátásban, egészen 2018-ig a képalkotó diagnosztika területén vágott ki egy jelentős szeletet. Két évvel ezelőtt az Affidea megvásárolta a Főnix-Med csoportot, ezzel a járóbeteg ellátásban is megjelent, de ahogy honlapjukon közlik, foglalkozás- és vállalat egészségügyi szolgáltatásokat is nyújtanak. Az Affidea Magyarország Kft. éves árbevétele évek óta kiegyensúlyozottan 8 milliárd forint körül mozog.

Az bizonytalan, hogy az állami egészségügyi finanszírozásban egy milliárdos tételt jelentő bevételről vajon milyen feltételekkel mond le a magáncég, ha lemond. Amikor március elején megkereste a hvg.hu a vállalkozást, akkor arra is kíváncsiak voltunk, vajon meg tudnak-e egyezni az egyetemmel, vagy jogi úton keresik a megoldást, de nem kaptunk erre a kérdésünkre sem választ. Pedig ekkor már nem hivatalosan ugyan, de egyetemi körökben beszédtéma volt a nemzetközi piacon igencsak tőkeerősnek elismert céggel való összeakaszkodás. A Szegedi Tudományegyetem végül a szintén az ebben az ügyben érdeklődő Átlátszó kérdéseire küldött válaszában utal arra, hogy per indult a felek között. A lap közadat-igényléssel fordult az egyetemhez, a SZTE és az Affidea szerződését szerették volna megismerni. Erre a megkeresésre válaszolta az Átlátszónak az egyetem azt, hogy erre csak a per lezárása lesz lehetőség.

Újra megkerestük mindkét felet, az egyetemtől azt szeretnénk megtudni, hogy vajon az egyetemi épületben levő magántulajdonú berendezéseket működtetheti-e a továbbiakban az Affidea Magyarország Kft., vagy el kell költöznie onnan. Vajon az OEP is szerződést bontott-e a céggel, vagy csak a SZTE bontotta fel a szolgáltatási szerződést idő előtt? Az Affidea Magyarország Kft.-től pedig azt szerettük volna, hogy reagáljon az egyetemi közleményre, amelyből az világosan kiderül, hogy elindul az állami ellátás már heteken belül.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után az Affidea közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, amelyben közölték: "Jogellenesnek és sérelmesnek találjuk az Affidea szegedi működésének – veszélyes precedenst teremtő – kisajátítását, és a munkatársaink egzisztenciális elbizonytalanítására és alkalmazására vonatkozó törekvéseket. Az SZTE sajtóközleményében állítottakkal szemben, az SZTE magatartása folyamatos jogsérelmet, anyagi és erkölcsi kárt okoz az Affidea Magyarországnak és munkavállalóinak, illetve a felesleges párhuzamos kapacitások – közpénzből történő – kiépítése révén az adófizetőknek is."

Ugyancsak cikkünk megjelenése után reagált a Szegedi Tudományegyetem. Részben válaszoltak korábban feltett kérdéseinkre, részben pontosítani szerettek volna. Az egyetem álláspontja szerint ők nem csábítottak át dolgozókat, mivel a munkahely megválasztása azok autonóm döntése. Az írták, ők nem készültek már korábban az einstandra, mivel a magáncég eszközeit nem vették birtokba. A hvg.hu ugyanakkor nem is az eszközök, hanem az ellátás einstandolására utalt. Az egyetemnek küldött megkeresésünkben rá is kérdeztünk, hogy folytathatja-e az Affidea Magyarország Kft. a tevékenységét az egyetemi épületben, illetve mikor kell onnan kiköltöznie. A SZTE álláspontja szerint nem lehet államosításról beszélni, mivel a magánszolgáltató eddig is állami forrásból végezte a tevékenységét úgy, hogy az egyetem állt szerződésben a NEAK-kal, a magáncég pedig közreműködőként végezte a szolgáltatást, tehát az állam semmit nem vett el. Az sem helytálló a SZTE szerint, hogy egykor uniós forrásból felújított épületben helyezték el a radiológiai tevékenységet, mivel abban a járványkórház működik jelenleg is. Kérdéseinkre válaszolva leírták, hogy a magánszolgáltatóval május 31-ig, a SZTE és a NEAk között fennálló szerződés szerint közreműködőként szolgáltatást végezhet, a későbbiekben az egyetemi épületben költségtérítéses ellátást sem végezhet, felszólították a céget a berendezései elszállítására. Szintén kérdéseinkre válaszolva azt is írták, hogy peren kívül megegyezés lehetőségét is kereste az egyetem, de az Affidea ezekre a megkeresésekre nem reagált. A perben lehetséges kártérítésre is rákérdeztünk az egyetemi sajtóosztályon, erre azt a választ kaptuk, hogy a  SZTE álláspontja szerint az Affidea által kalkulált több milliárd forint haszon mutatja azt (is), miért érdemes az egyetemnek a szolgáltatást saját magának végeznie és a profitot a betegellátásba visszaforgatni. A felek közötti díjvita során az Affidea azt jelezte, hogy az SZTE nem fizet ki nekik egy olyan tételt, ami egyébként a hatóság állásfoglalása szerint nem jár nekik, veszteséges, így a több milliárd forint elmaradt haszon alátámasztását várja az Egyetem. A SZTE azt is megjegyzi, hogy hazánk Európai Unióba való belépése előtt egy nappal kiírt közbeszerzés (2004.04.30., mivel 2004.05.01. után ilyen szerződést már nem lehetett kötni) alapján 25 évre kötött szerződést kötött a cég jogelődje IMC/Euromedic/Diagnoscan) és az SZTE. A 25 év folyamán megváltozott gazdasági és jogi környezet miatt a szerződés hátrányos az SZTE számára feltételei nem teljesíthetőek, kártérítés megállapítására nem számítanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!