szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A pénzmozgás a MagNet Banknak lett gyanús, a NAV pedig az Interpolt is értesítette kiszivárgott dokumentumok szerint.

Pénzmosás miatt nyomoznak a magyar hatóságok, miután egy alig két hónapos cégnek a MagNet Bankban nyitott számlájára 2 millió dollárt utalt a zimbabwei kormány – írja a ZimLive.com. A cikk szerint – amivel a G7.hu is foglalkozott – a zimbabwei kormányzat a koronavírus-járványt kihasználva túlárazva szerez be teszteket és védőfelszereléseket olyan cégekkel szerződve, amelyek a zimbabwei elnökhöz, Emmerson Mnangagwához köthetők.

A zimbabwei kormányzat két olyan céggel is szerződést kötött, amik nincsenek regisztrálva a helyi közbeszerzési hatóságnál, így a helyi törvények szerint eleve szabálytalanul nyertek el állami megrendeléseket. Az egyik ilyen egy svájci bejegyzésű vállalat, ennek nyitottak két számlát a MagNetnél. Március elején a svájci cég alapított egy magyar leánycéget is, majd két héttel később a zimbabwei pénzügyi és gazdasági minisztériumtól megérkezett a már említett, 2 millió dolláros, azaz több mint 610 millió forintos utalás.

A ZimLive közölte az Interpol egy kiszivárgott levelét, ez alapján a MagNetnek gyanús lett az utalás, mivel korábban semmilyen pénzmozgás nem volt a számlán. Dokumentumokat kértek a pénz forrásáról, amire egy olyan állítólagos szerződést kaptak, mely a svájci cég és egy zimbabwei állami vállalat között született. Az Interpol levele szerint azonban a szerződés csak a svájci vállalkozás részéről volt lepecsételve és aláírva, ráadásul a szerződési feltételek is hiányoztak róla.

Az Interpol levele alapján a NAV-tól értesültek a nyomozók a pénzmosásgyanús esetről. Ezt – mivel folyamatban lévő ügy – sem az Interpol, sem a NAV nem kommentálta a G7 megkeresésére.

A magyar tulajdonban álló MagNet Bankot egyébként kétszer is megbüntette a Magyar Nemzeti Bank a pénzmosás elleni törvény megsértése miatt. 2018-ban hiányosságok miatt kellett 47 millió forintos bírságot fizetnie a pénzintézetnek, 2014-ben pedig bissau-guineai útlevelekkel nyitott számlák ügyében kaptak 19 millió forintos bírságot.

A zimbabwei elnök, Emmerson Mnangagwa 2017-ben került hatalomra, miután a Zimbabwét évtizedeken át utaló Robert Mugabét lényegében megpuccsolta a saját pártja. Az elnyomás és a korrupció azonban nem csökkent Mnangagwa vezetése alatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Leégett a házuk, de még fél évig kapták a villanyszámlát

Leégett a házuk, de még fél évig kapták a villanyszámlát

Babarczy Eszter: Egyszerre van szükségünk megértésre és keménységre

Babarczy Eszter: Egyszerre van szükségünk megértésre és keménységre

Gyors otthoni net mindenkinek: olcsó wifi 6 routereket teszteltünk

Gyors otthoni net mindenkinek: olcsó wifi 6 routereket teszteltünk