szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kúria szerint a bíróságnak újra le kell folytatnia azt az eljárását, amelyben új eljárásra kötelezte a Közbeszerzési Döntőbizottságot. A bizottság szerint annak idején minden rendben volt a patkányirtási közbeszerzéssel. Közben a főváros új vezetése új patkányirtási szisztémát szeretne.

A bíróságnak újra meg kell vizsgálnia, hogy minden rendben volt-e a fővárosi önkormányzat patkányirtásra kiírt közbeszerzése körül, a Kúria ugyanis hatályon kívül helyezte a Fővárosi Törvényszék ítéletét, és új eljárásra utasította.

A Fővárosi Törvényszék 2019 őszén hatályon kívül helyezte a Közbeszerzési Döntőbizottság budapesti patkányirtási tenderben hozott határozatát, és új eljárásra kötelezte őket – ezt az eljárást kell újra lefolytatniuk. A Közbeszerzési Döntőbizottság korábban úgy látta, hogy a Fővárosi Önkormányzat megfelelően bonyolította le a közbeszerzést.

Évtizedekig a Bábolna Bio látta el a budapesti patkányirtási feladatokat, 2018-ban azonban elveszítette a feladatra kiírt közbeszerzést, amit nagy meglepetésre az RNBH Konzorcium nyert. 2019 tavaszára pedig látványosan elszaporodtak a patkányok. Az RNBH öt évre egymilliárd forintért vállalta a fővárosi patkányirtási munkák elvégzését, ám néhány hónappal azután, hogy átvették a feladatot, a Fővárosi Közgyűlés arról döntött, hogy az intenzív irtásra plusz 650 millió forintot ad 2019-re. Így a patkánymentesítés összege már jóval több mint 1,5 milliárd forint lesz öt évre, több százmillióval drágább, mint ha a bábolnaiakat bízták volna meg.

A Bábolna Bio a tenderről szóló döntés ellen jogorvoslatot kért a Közbeszerzési Döntőbizottságtól, álláspontja szerint a nyertes konzorcium referenciái több ponton sem feleltek meg a kiírásnak. Azzal érveltek, hogy a közbeszerzési eljárásban az ajánlatkérő elmulasztotta tisztázni a nyertes ajánlattevő konzorcium által benyújtott referenciák meghatározó tartalmi elemeit.

Első körben a Közbeszerzési Döntőbizottság elutasította a bábolnai cég jogorvoslati kérelmét, majd meg is kötötték a megállapodást az RNBH konzorciummal. A Bábolna Bio azonban továbbment, és jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Törvényszéken. Arra hivatkoztak, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság nem értékelte megfelelően az általa benyújtott szakvéleményt, bizonyítékokat, szakmai álláspontját, nem tisztázta megfelelően a tényeket, nem hallgatta meg ennek érdekében a feleket, így téves jogi álláspontra helyezkedett, amikor elutasította a kérelmet.

Szeptember 10-én végül a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a Közbeszerzési Döntőbizottság budapesti patkányirtási tenderben hozott határozatát, és új eljárásra kötelezte őket a közbeszerzési ügyben. A bíróság szerint az RNBH konzorcium nem mutatta be azokat a referenciákat, amelyek arra vonatkoztak, hogy a patkánymentesség fenntartási munkáik az érintett települések (Miskolc és Szeged) magánterületeire is kiterjedtek. Azt is kifogásolta a törvényszék, hogy a döntőbizottság nem vizsgált meg több, a kiírásban szereplő, a Bábolna Bio által vitatott szakmai kérdést sem. Például azt, hogy a nyertes konzorcium által benyújtott technológia megfelel-e a szakmai előírásoknak.

Közben az új városvezetés változtatni szeretne a patkányirtás jelenlegi, lekövető jellegű, főként bejelentésén alapuló irtási rendszerén, figyelemmel a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlására is – közölte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Ezért több tucat, kártevőirtással foglalkozó cégtől kért be árajánlatot Budapest patkánymentesítési feladatainak ellátására a Főpolgármesteri Hivatal. Az Index birtokába jutott ajánlatkérés szerint Budapest új vezetése 24 hónapra szerződne, úgy, hogy a rendkívüli irtási program bizonyos elemeit is beépítené az alapszerződésbe. Kiss Ambrus megerősítette, hogy előkészítik az új  közbeszerzési eljárást, a költségvetés feltételeit pedig már a következő közgyűlésen megteremtenék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!