szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány nem hagyná, hogy az önkormányzatok hitellel pótolják az iparűzési adót, amit idén év végén nem fizetnek majd be a cégek.

A kormány visszavonta saját javaslatát, így még átmeneti hitelt sem vehetnek fel a települések az év végén elmaradó iparűzésiadó-bevétel pótlására – írja a Népszava. A parlament előtt lévő 2021-es költségvetést megalapozó salátatörvény egyik passzusa szerint ugyanis már ez évtől eltörlik a cégek decemberi helyi iparűzési adófeltöltési kötelezettségét.

A feltöltési kötelezettség eltörlése átmenetileg 80-85 milliárd forintot hagy a vállalatoknál, az önkormányzatok kárára

– részletezi a lap. A cégek ugyanis általában csak az éves beszámoló elkészítésekor, májusban tudják pontosan, hogy mekkora bevételük, így azt is, mennyi adót kell befizetniük. Annak 90 százalékát mégis már fél évvel korábban, decemberben meg kellett fizetniük, eddig.

A kormány eredeti javaslatában még az szerepelt, hogy az önkormányzatok – a kormány külön engedélye nélkül –, a kieső iparűzési adóbevételek befolyásáig hitelt vehettek volna fel. A törvényalkotási bizottság csütörtöki ülésén azonban

a kormány visszavonta erre vonatkozó saját javaslatát, mondván, így megakadályozható a helyi önkormányzatok eladósodása.

Ha így fogadják el a módosítást, akkor a finanszírozási rést az érintet településeknek saját hatáskörben kell megoldaniuk. Minden egyes település kérelméről a kormány egyedi döntést hoz.   

A javaslatot a törvényalkotási bizottság kormánypárti többsége megszavazta, így az várhatóan beépül a törvénybe, bár a végső szót a plenáris ülésen mondják ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!