Oroszi Babett
Oroszi Babett
Tetszett a cikk?

A csődvédelmet kérő kuponos cég, a Bónusz Brigád a tartozások 19 százalékát egyenlítené ki a partnereinek, ezt is hosszú évek alatt. Pénteken válik biztossá, hogy az érintettek ebbe belemennek-e, de információink szerint erre kevés az esély.

Nem kezelte külön a partnerei pénzét és a saját jutalékát a Bónusz Brigád, egy kalapba tették a két összeget, és a partnerek pénzét is úgy költötték, mintha a sajátjuk volna – ez derül ki a minap a hvg.hu birtokába jutott dokumentumokból.

Az egyik ilyen irat egy úgynevezett "reorganizációs terv", amit a cég a csődeljárás miatt készített el. Ebben egy bekezdés utal a pénzkezelés módjára.

"Sokakban felmerült a jogos kérdés, miért nem különítettük el a bónuszeladásból befolyt összegből a partnert megillető részt, azaz miért nem kizárólag a jutalékunkból finanszíroztuk a működési költségeinket és az ambiciózus fejlesztéseket?" – szólt a kérdés.

Magyarázatképpen: a Bónusz Brigád úgy dolgozik, hogy az általuk a vásárlóktól, a kuponvásárlásokból befolyt pénz egy részét jutalékként teszi el, a fennmaradó összeget küldi tovább a szolgáltatóknak, partnereknek, amelynél a szolgálatást, vagy terméket a kuponért beváltja a vásárló. Az elkülönítés természetesen nem jogi kötelezettség, a cég pedig azzal indokolta a gyakorlatot, hogy elszámolásukban miért nem különülnek el a partnert és a céget megillető tételek: ők a kezdettől fogva az amerikai Groupon modelljét követik, és egészen idáig a teljes bevételből gazdálkodtak, "mert így váltak lehetségessé a partnereink számára az együttműködés vonzó előnyei."

©

Erre példákat is felsorolnak, például, hogy 100 százalékos minőségi garanciát adnak, tehát az elégedetlen vásárlóknak visszafizetik a bónusz árát. "Havonta vásárlók tömegesen kérnek jóváírást, amikor úgy érzik, nem azt kapták, amit a szolgáltatástól elvártak. Mi úgy írjuk jóvá a bónusz árát, hogy azt nem kérjük el a szolgáltató partnertől" – magyarázzák.

Egy másik indokot is hoztak a gyakorlatra, ez a dokumentumokban a "veszteséges ajánlatok" címet kapta. Ebben arról írnak, hogy tavaly átlagosan 1200-1500 ajánlat közül válogathattak vásárlóik, ezeknek "egy nem elhanyagolható része vagy egyáltalán nem hozott bevételt, vagy alulmúlta az ajánlat létrehozásának és hirdetésének költségét. (...) A széles választék, színes portfolió érdekében havonta sok olyan ajánlatot vállaltunk be, és nyeltük le a veszteséget, amiről azt gondoltuk, hogy végső soron a cég hosszú távú érdekeit szolgálja".

A Bónusz Brigád szerint a két összeg együttes kezelése ellen a könyvelőcégük sem emelt kifogást, nem kérték, nem utasították őket arra, hogy két külön számlán, egymástól elkülönítve kezeljék a Bónusz Brigád jutalékát és a partneri részesedést. "Egészen a legutóbbi időkig ez nem okozott komoly problémát, ahogy a mai napig nem okoz a cseh, szlovák, román vagy lengyel kuponos oldalaknál, amelyek a hozzánk hasonlóan a Groupon modellt követve ugyanígy jártak, járnak el" – teszik hozzá.

2016-ban kezdődött a lejtmenet

A cégről április elején írta meg a hvg.hu, hogy fizetési nehézségei támadtak, méltányosságot és haladékot kértek több partnerüktől. Két héttel később már csődvédelmet kért maga ellen a vállalkozás. Az általuk jegyzett tervben kitérnek arra is, szerintük mi vezetett ehhez a lépéshez. Mint írják: a bajok tulajdonképpen 2016-ban kezdődtek, amikor a két alapító kiszállt a menedzsmentből, az új vezetők pedig lejtmenetre állították a céget.

"Sajnos egy idő után kiderült, hogy ezek a szakemberek, akik nagyvállalati környezetből érkeztek a Brigádhoz, nem tulajdonosi szemlélettel dolgoztak a gyorsan növekvő kis cégünkben. Visszanézve egyértelműen látszik, hogy túl sokáig nem akartuk észrevenni a baljós jeleket: költséges növekedés, fókuszálatlan marketingstratégia, a vásárlói bázis jelentős csökkenése, ügyfélelégedettség bezuhanása" – írják.

2017-ben aztán az alapítók visszatértek, és a dokumentumban arról írnak, hogy innentől új lendületet kapott a társaság, majd "a cég újraépítésének pozitív eredményein felbuzdulva a múlt évben nagyarányú és rendkívül költséges informatikai fejlesztésekbe" kezdtek. Csakhogy jött a koronavírus, ami "sokkolta" a Bónusz Brigádot. "A koronavírus-járvány okozta válságból visszatekintve méltán mondható, hogy túlságosan bíztunk a jövőben, adottnak vettük, hogy a felívelés töretlenül folytatódik" – áll a dokumentumban, amelyben azt is leírják:

Kétségtelen, utólag az látszik, erőnkön felül fektettünk be a cég jövőjébe. Ennek a felelősségét nem kívánjuk a veszélyhelyzetre fogni. Mondhatjuk, hogy túlzott optimizmusunk áldozatai lettünk.

A végeredmény mindenesetre a csődeljárás lett, amelyben a reorganizációs terven kívül más dokumentumok is születtek. Például összeállították a hitelezők listáját, amely szintén a birtokunkba került, és amely közelíti a 400 entitást, egészen pontosan 355 cégről, vállalkozóról, magánszemélyről van szó. (Ezen a listán valamennyi hitelező megjelenik, tehát nemcsak a partnerek, például maguk a tulajdonosok is, akiknek szintén tartozik a cég.)

A bejelentett hitelezői igényt nem összesítették számszerűleg, mi megtettük: összességében 407 millió forintról van szó. Ennyi pénzért jelentkeztek tehát azok, akiknek tartozik a Bónusz Brigád. (A csődeljárás teljes körű adatai mutathatnak más számokat is.)

1 milliárd forintnyi "Bónusz-kötelezettség"

A dokumentumokban szerepel egy másik összeg is, amit "Bónusz-kötelezettségként" emlegetnek. Ezen a címen (tartozásként) 1 milliárd forint szerepel. Hogy a két összeg közötti különbséget mi adja, az nem derül ki, ebben a kötelezettségben mindenesetre valószínűleg benne vannak azok a tartozások is, amelyek az elégedetlen vásárlók felé állnak fenn.

A Bónusz-kötelezettség a cég adóságállományának 86 százaléka, a hárommillió forint feletti kötelezettségek összesen 1,141 milliárd forintot tesznek ki – derül ki a dokumentumokból.

Megtudtuk azt is, mit ajánl a hitelezőknek a kuponos cég: azt, hogy mondjanak le a követelésük 81 százalékáról, a fennmaradó 19 százalékot pedig 4 év alatt fogják megkapni: 2020-ban 10 százalékot, 2021-ben, 2022-ben és 2023-ban pedig 3-3 százalékot. Információink szerint ezt az ajánlatot több partner nem fogja elfogadni, kevésnek érzik a felajánlott összeget.

Kérdés, hogy miből fogja kifizetni a tartozásait a cég? Dr. Szarka Norbert csődjogász, aki a Bónusz Brigád-üggyel is foglalkozik, lapunknak azt mondta: "A mérlegadatokból az látszik, a cégnek 1,3 milliárd forint vagyona van, ennek a nagy része (919 millió forint) viszont nem pénzeszköz, hanem immateriális javak (vagyoni értékű jogok és ezek értékhelyesbítése), például az informatikai rendszer, a honlapfejlesztés stb. Egy vagyoni értékű jog nem olyan, mint egy ingatlan, amit eladok, majd kifizetem belőle a hitelezőket, kevésbé forgalomképes és nehezen is értékesíthető. A cég pénzeszköze 197 millió forint, de hogy ebből mennyi a saját pénz, ami nem valaki mást – például a partnereket, bónusz vásárlókat, vagy az adománygyűjtő szervezeteket – illet, azt nem lehet tudni. Tehát az 1 milliárdos vagyoni fedezet mögött lényegében számottevő olyan likvid vagyon, ami a hitelezői igények kielégítését szolgálná, nem nagyon van" – magyarázta.

Ami kiolvasható a reorganizációs tervből, hogy 2022-ben már a terveik szerint közel 100 millió forintos adózott eredménye lesz a cégnek, 2023-ban már 150 millió forint, majd 180 millió forint. "Ha ez igaz, és nagyjából 400-500 millió forintos eredményük lesz összességében, akkor mivel indokolható, hogy nem tudnak a hitelezőknek egy 50 százalékos megtérülést ajánlani, 5 év alatt? – tette fel a kérdést a szakember. Hiszen a saját terveik szerint ezt kifizethetnék. Nem beszélve arról, hogy miért nem 6-7 vagy 10 éves megtérülést ajánlanak, magasabb összeggel. Tapasztalatom szerint gyakran előfordul, hogy egy adós azt vállalja a csődegyezség keretében, tíz év alatt fizeti ki a tartozását, de akkor nem az ötödét ajánlja.” Szerinte felmerül az is, hogy ha az elmúlt években, amikor még dübörgött a piac, nem tudtak nyereségesen működni, akkor most miért bízna abban egy hitelező, hogy ez most, a nehezebb gazdasági környezetben hirtelen megfordul? „Örülök, ha így lesz, de ha ez reorganizációs terv megvalósul, akkor viszont a 10+9 százalék méltánytalan ajánlat a több éves üzleti partnerekkel szemben " – tette hozzá.

Mint megtudtuk, az első egyezségi tárgyalás most pénteken lesz, ha az egyezségi javaslatot a többség leszavazza, egy újabb tárgyalás várható, valamikor szeptember elejéig. Ekkor – hacsak a hitelezők többsége nem szavazza meg a csődvédelem 120 napos sztenderd idejének meghosszabbítását – véget ér a csődvédelem és a törvényes fizetési haladék időszaka, az eljárás pedig átfordul felszámolási eljárásba – vagy a másik lehetőség, hogy addig legkésőbb létrejön a csődegyezség a hitelezőkkel és a megállapodás feltételei szerint fizet a cég.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Csődvédelmet kért a Bónusz Brigád

A cég szerint pánik miatt kerültek különösen nehéz helyzetbe, de ha meg tudnak egyezni a hitelezőikkel, talpra tudnak állni. A csődvédelem alatt a cég működik, a bónuszok lejáratát meghosszabbították, mert azok jelentős részét a járvány miatt nem lehet beváltani.