szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva tette lehetővé az elővásárlási jog bejegyeztetését.

A "veszélyhelyzet során egyes bányászati szabályok eltérő alkalmazásáról szóló", Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt május 25-ei kormányrendelet bizonyos ásványi anyagok esetén lehetővé tette az állami elővásárlási jog bejegyeztetését, ha ezt a bányafelügyelet kéri. Az ásványi anyagok közé a gránitmurva, a riolit, a pados andezit, az andezit, a bazalt, a riolittufa (tufit), a kálitufa, a bazalttufa (-tufit), az agyag, a kőzetliszt, a kőzetiszap, a homok, a kavics, az átmeneti törmelékes nyersanyagok, a homokkő-konglomerátum, a durva és a puha mészkő, a tömött, kristályos mészkő, a dolomit, a márga, valamint az alginit tartozik.

A felsorolásból úgy tűnik, hogy gyakorlatilag mindenféle hazai építőipari nyers- és alapanyag lelőhelyre elővásárlási jogot kapna az állam, így akár az összes magántulajdonban lévő, értékes magyarországi bányaterületre: bányatavakra, földekre, külterületekre, vagy bizonyos ásványianyag-lelőhelyekre is bejegyeztethetett a kormány elővásárlási jogot a koronavírus okozta járvány farvizén, írja az Index.

Egy, a portál által megismert esetben egy megyei kormányhivatal földhivatali osztálya június első napjaiban is bejegyeztetett egy elővásárlási jogot, pedig akkor már csaknem egy hónapja tudni lehetett, hogy a járvány miatt bevezetett rendkívüli jogrendet visszavonja a kormány.

Nem tudni, hogy az állam hány ingatlanra, avagy magánkézben lévő bányaterületre jegyeztetett be elővásárlási jogot, és hogy konkrétan mennyi ilyen hazai ásványianyag-lelőhelyet érintett az intézkedés.

A portál megkérdezte a Miniszterelnökséget, valamint a Kormányzati Tájékoztatási Központot is, kérve, hogy amennyiben ők nem is azok, juttassák el megkeresésünket az illetékes kormányzati szervhez. A Miniszterelnökségi Sajtóiroda végül annyit válaszolt az Indexnek, hogy a módosítással a kormány célja a külföldi kivásárlások megakadályozása, ez illeszkedik az eddig meghozott intézkedések sorába. Mint írták hasonló szabályt hozott Olaszország és Németország is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Gábor Vállalkozás

Új üstökös tűnt fel az Orbán-család bányacégeinek környékén

Első évében máris 380 millió forint bevételt tudott összehozni egy fiatal köves cég, a GTR Magyarország. Ez önmagában nem is lenne hír, ám a MÁV egyik közbeszerzését illusztris alvállalkozókkal nyerték meg: egy ideig az Orbán család fő bányacége, a Dolomit szerepelt e poszton, az eljárást a család volt érdekeltségével, a NAKK-kal fejezték be. A tendert a GTR ellen induló cég megtámadta, mondván a társaság több ponton sem felelt meg a szigorú feltételeknek.