szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szállodák és a lakástulajdonosok is megérzik az online szálláskínáló térnyerését.

A Magyar Turisztikai Ügynökségre (MTÜ) bízta a kormány az Airbnb-szolgáltatás feltételeinek kidolgozását. A kezdeményezést a főváros is támogatja, mert az Airbnb és társai alávágnak a hosszú távú lakáskiadásnak, így pedig elszabadultak a fővárosi albérlet- és lakásárak. A 24.hu azt írja, hogy a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének kezdeményezésére a kormány és az MTÜ vizsgálja a lehetséges szabályozás módját.

Flesch Tamás, a szállodaszövetség elnöke elmondta, ők úgy tudják, sem a kormány, sem a tervezet kidolgozására felkért MTÜ nem tervezi a rövid távú lakáskiadás tilalmát. Korlátozásra, szabályozásra viszont Flesch szerint szükség van, mivel a szállodák versenyhátrányba kerültek a lakáskiadókkal szemben.

Flesch valószínűnek tartja, hogy időbeli korlátozásokat vezetnek be, azaz meghatározzák, hány napra lehet vendégeket fogadni egy rövid távú lakáskiadásra szolgáló ingatlanban. A szállodaszövetség elnöke arra számít, hogy akár néhány héten belül döntés születhet az ügyben.

A 24.hu azt írja, hogy Budapesten 2015 őszén 5200 szállást kínált az Airbnb, ez a szám mostanra kis híján megduplázódott.  Az Ingatlan.com tavaly megvizsgálta, hogyan hatott a lakbérekre a lakáshotelek térnyerése. A Forbes által közölt adatok alapján egy 50 négyzetméteres lakás bérleti díját havonta átlagosan 13-27 ezer forinttal drágította meg az Airbnb elburjánzása a belső kerületekben. Ezt pedig a főváros is tarthatatlannak gondolja, a 24.hu-nak küldött válaszból kiderül, hogy a Fővárosi Önkormányzat támogatja a rövid távú lakáskiadás korlátozását.

Mint a portálnak írták, a nagyobb városokban világszerte napirenden van a lakások turisztikai célú hasznosításának a korlátozása, „és ez a fentiek miatt helyes és indokolt”. A főváros szerint az, hogy a városlakóknak legyen lehetőségük lakni valahol – úgy, hogy annak költségeibe nem mennek tönkre – elsőbbséget élvez a gazdasági részérdekekkel szemben.

A portál úgy tudja, hogy a főváros vezetése nemcsak az időbeli korlátozást tartja elfogadhatónak, hanem az egy kézben levő lakások számán alapulót is.

Ugyanakkor a közös cél ellenére a Fővárosi Önkormányzat azt írta a 24.hu-nak, hogy a turisztikai ügynökség eddig nem kereste meg őket a tervezet kidolgozásával kapcsolatban.

Az Orbán-kormány is időkorlátban gondolkodhat, és öt turisztikai szakmai szövetség is azt vetette föl áprilisban a kabinetnek, hogy a fővárosi szállodaipar válságból való kilábalását nagyban segítené, ha a magánlakások rövid távú bérbeadását újraszabályoznák, és évi 120 napban, a főszezon idejére (május 15-szeptember 15.) korlátoznák a kiadható napok számát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!