Oroszi Babett
Oroszi Babett
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Intim bőrfehérítést kínáló céggel, optikai eszközgyártó társasággal, illetve pickupok felszereléseivel, kiegészítőivel foglalkozó üzletasszonnyal is kötött szerződést az – átlagáron – 19 millió forintos lélegeztetőgépek beszerzésére a külügyi tárca, derül ki a csütörtöktől megvásárolható HVG-ből. A történetnek szereplője egy olyan üzletember is, aki az azeri ügyek környékén tűnt fel.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

A Külgazdasági és Külügyminisztérium előző héten árulta el a hvg360-nak, kiktől szerzett be lélegeztetőgépeket. A KKM összességében több mint 16 ezer készüléket rendelt meg 300 milliárd forintért, az átlagár tehát durván 19 millió forint volt. A partnerek listáján a külföldiek mellett 8 magyar szereplő található, e cégeknek nézett utána a HVG.

Mint a lap kutatásából kiderült, a lista legalábbis színes, úgy tűnik, bárki hozhatott be Magyarországra lélegeztetőgépnek nevezett szerkezetet, akinek voltak kapcsolatai a kormánnyal, és azt mondta, hogy képes az üzletkötésre. A 8 cég között van olyan, amely eredetileg optikai eszközöket gyárt, és olyan is, amely plasztikai sebészettel (is) foglalkozik. De találni lehet rajta olyan szereplőket is, akik a kereskedőházak környékén sündörögtek, az egyik legérdekesebb szereplő pedig a Pro Concept Kft., amelynek tulajdonosa az Orbán-kormány politikája szempontjából fontos azeri ügyekben tűnt fel. 

©

Mint az Átlátszó korábban megírta, 2012-ben több részletben több mint kilencmillió dollár érkezett egy befolyásos azeri politikus fiának Budapesten nyitott bankszámlájára, éppen akkor, amikor a magyar kormány furcsa körülmények között kiadta az azeri baltás gyilkost. A pénzt a Brit Virgin-szigetekre bejegyzett Velasco International Inc. magyarországi bankszámlájára utalták. A Pro Concept tulajdonosa, Hiszem János úgy kapcsolódik a történethez, hogy korábban éppen ő volt a Velasco magyarországi kézbesítési megbízottja. Cége, amellyel a lélegeztetőgép-beszerzésben részt vett, információtechnológiai szaktanácsadással foglalkozik.

Szijjártó Péter minisztériuma, miután a HVG rákérdezett, hogy miért e társaságokkal szerződtek, hiszen a nyilvános adatok alapján nem sok közük volt korábban a lélegeztetőgépekhez, azt közölte:

Azokkal kötöttünk megállapodást, akik képesek voltak arra, hogy Magyarországra lélegeztetőgépet hozzanak.

További részletek a csütörtökön megjelenő HVG-ben olvashatók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mint egy porszívó: ventilátort kapott a hátára a legújabb hipersportkocsi

Mint egy porszívó: ventilátort kapott a hátára a legújabb hipersportkocsi

A brit kormány megkönyörült a hódokon

A brit kormány megkönyörült a hódokon

Milliárdos veszteségbe tette a BKK-t a „kudarcba fulladt e-jegyrendszer”

Milliárdos veszteségbe tette a BKK-t a „kudarcba fulladt e-jegyrendszer”