szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

76 ezer részvényt vett, így tornázva fel azok árfolyamát. Állítja, csak ki akart provokálni egy vizsgálatot.

40 millió forint bírságot szabott ki az Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy magánszemélyre a piaci manipulációt tiltó rendelkezések megsértéséért – közölték pénteken. A SET GROUP stratégiai igazgatója vételi ügyleteivel mesterségesen állította be a SET-részvény záróárát, arról így manipulatív jelzést adva a tőkepiaci szereplőknek.

Mint írják, a megbírságolt igazgató a cég 76 ezer részvényének megszerzésére adott megbízást, amivel alig fél óra alatt 230 forintról 244 forintra hajtotta fel a SET-részvények aznapi árfolyamát, beállítva ezzel az adott napi záróárat.

Saját állítása szerint ezzel csak fel akarta hívni a jegybank figyelmét, hogy elérje, a hatóság piacfelügyeleti eljárást folytasson le az aznapi tranzakciók vizsgálatára. Csakhogy az ügyfél e megbízásaival tiltott piaci manipulációt valósított meg. Ráadásul – mint írják – az MNB-t az eljárás során több alkalommal is megtévesztette.

A 40 milliós bírság kiszabása mellett az MNB megtiltotta az igazgatónak, hogy ismételten megsértse a piaci manipulációt tiltó rendelkezéseket, illetve – első ízben élve a jogszabályi lehetőséggel – honlapján 1 évig elérhető nyilvános figyelmeztetést is közzétesz rá vonatkozóan.

Az ügy kapcsán az MNB tiltott piacbefolyásolás gyanújával feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
RTL: Omló vakolatú, pókhálós kórteremben fogadják Kiskunhalason a koronavírusos betegeket

RTL: Omló vakolatú, pókhálós kórteremben fogadják Kiskunhalason a koronavírusos betegeket

Jakab Ferenc: Kontaktot kutatni és járványügyet így nem lehet csinálni

Jakab Ferenc: Kontaktot kutatni és járványügyet így nem lehet csinálni

Újra milliárdokat kap fejlesztésre a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Újra milliárdokat kap fejlesztésre a Nemzeti Közszolgálati Egyetem