szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pénz még nincs a formálódó lapnál. Akkor futhat be, ha a Telex és a felajánló pénzügyi és jogi szakértői kidolgozzák, miként lehet ezt transzparensen és jogszerűen levezényelni.

Az egyik legnagyobb cseh médiavállalat, az Economia 200 ezer eurót (72 millió forint) adományoz a távozó indexesek új lapjának, a hamarosan induló Telexnek – adta hírül a Reuters. Az Economia, amely többek között a Hospodarske Noviny című gazdasági napilap és a Respekt című heti magazin kiadója, több mint egy évtizede Zdenek Bakala cseh üzletember és befektető tulajdonában van.

A kiadóvállalat igazgatótanácsának elnöke, Zuzana Reznickova a támogatásról szóló közleményben azt írta: a Telex elkötelezettsége a kiváló újságírás mellett – főleg most, amikor a leginkább szükség van rá, megérintette őket, ezért szolidaritásuk jeléül 200 ezer eurót ajánlottak fel a szerkesztőség indulásához.

Kárpáti Márton, a Telexet kiadó cég alapító-tulajdonosa azt mondta a Reutersnek, hogy az Economia jelezte, támogatná a formálódó lapot, ők pedig nyitottak voltak a kezdeményezésre. Jelezte azt is, hogy a megállapodás részleteinek kidolgozása még folyamatban van. Azt is közölte Kárpáti, hogy az Economia nem jut részesedéshez a Telexben a felajánlásért cserébe.

Hétfő este a Telex közösségi oldalán is megjelent a hír az Economia döntéséről. A lap azt írta, hogy a cseh kiadóvállalat szándéknyilatkozatot tett a támogatásukra. Bejegyzésük szerint akkor kerültek kapcsolatba, amikor az Index felmondott főszerkesztő-helyettese, Munk Veronika interjút adott a Respektnek.

„Ezután megkereste az anyagot készítő újságíró, hogy olvasta a tulaj a cikket, és érdekelné a Telex, meg úgy általában a történetünk. Felvettük egymással a kapcsolatot, és a napokban felgyorsultak az események, kiderült, hogy Csehország egyik leggazdagabb vállalkozója, Zdenek Bakala, illetve az Economia kiadó szeretné nagy összegű adománnyal segíteni az újságunk elindulását. Legjobb szakmai tudásunk szerint meggyőződtünk róla, hogy a szándék valós, az adományozó személye nem kockázatos. Az adomány egyelőre nincs nálunk, itt pusztán a szándék kinyilvánításáról van szó, az egésznek az előfeltétele, hogy a mi pénzügyi és jogi szakértőink az ő szakértőikkel együtt kidolgozzák, miként lehet ezt transzparensen és jogszerűen levezényelni” – írták.

A Reuters emlékeztetett: a legnagyobb magyar hírportál, a kormánykritikus Index munkatársai azután mondtak fel, hogy állításuk szerint nyílt befolyásolási kísérletet érzékeltek, amelyet követően a vezetőség elmozdította a főszerkesztőt.

A Telex nemrég adománygyűjtő kampányt indított, amelynek keretében már több mint 32 ezer ember támogatta az új lapot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A klímaváltozás miatt lehet több cápatámadás

A klímaváltozás miatt lehet több cápatámadás

Hamarosan minden érintett üzenetet fog kapni a bankjától a hitelmoratóriumról

Hamarosan minden érintett üzenetet fog kapni a bankjától a hitelmoratóriumról

A fenyegetések vagy a belső visszaélések miatt kell Mészároséknak saját biztonsági cég?

A fenyegetések vagy a belső visszaélések miatt kell Mészároséknak saját biztonsági cég?