szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Budapest mindenképpen befejezi a városligeti Biodóm építését, a hiányzó 5 milliárdot a kormánytól várják. Az elszállt költségek miatt feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen.

Budapest új vezetése kényszerpályán vette át a Biodóm-projektet – mondta a beruházás átvilágításáról szóló jelentést bemutató sajtótájékoztatón Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes. A jelentést (amely bemutatása előtt már a hvg.hu birtokába jutott), nyilvánosságra fogják hozni.

Gy. Németh Erzsébet azt mondta, a fővárosi önkormányzatnak nincs igazából döntése, be kell fejezni a projektet. Ezt meg is teszik, "jó színvonalon", Európa legnagyobb és legösszetettebb biodómja lesz. 16,4 milliárd kell még a befejezéséhez, 5 milliárdra nincs fedezet. Ezt a kormánytól várják, mert ez egy kormányzati projekt – hangsúlyozta Gy. Németh Erzsébet. Erről azért még meg kell egyezniük a kormánnyal, Fürjes Balázs Budapest-államtitkár korábban azt nyilatkozta, az állam egy fillérrel sem hajlandó több pénzt adni a Biodómra (hiszen korábban már megtoldották az eredeti összeget – a szerk.).

A Biodóm 2024 márciusára megnyitható a felülvizsgálat szerint, e határidő tartásáért  a városvezetés mindent meg fog tenni.

A városvezetés is szeretné tudni, hogy "hová tűnt" a Biodómra fordított több tízmilliárd forint, ezért vizsgálóbizottságot hoztak létre, illetve rendőrségi feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen.

A Biodóm ügyében az adóhatóság is folytat nyomozást, de folyamatban lévő ügyről nem adnak tájékoztatást – közölték a hvg.hu érdeklődésére.

Gy. Németh Erzsébet a történelmi állatkertről is beszélt, az előző városvezetés szerinte minden forrást a Pannon Parkra és a Biodómra fordított. 2021-ben ezért a főváros rendelkezésére álló pénz szűkössége ellenére százmilliókat fognak felújításokra költeni.

A főpolgármester-helyettes megerősítette, hogy az egész FÁNK-ot kiszervezik egy 100 százalékos önkormányzati tulajdonú vállalatba (jelenleg ugyanis az állatkert költségvetési intézményként működik).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kilenc napig nem ettek a mélyben rekedt kínai bányászok

Kilenc napig nem ettek a mélyben rekedt kínai bányászok

Több ezer adag érkezik Magyarországra egy koronavírus elleni gyógyszerből

Több ezer adag érkezik Magyarországra egy koronavírus elleni gyógyszerből

Balázs Péter távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Balázs Péter távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről