szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az orvosok a kirendelhetőség és a másod-, harmadállásokra vonatkozó új rendelkezések miatt utasítják el a szerződés aláírását.

Mintegy 3100 budapesti orvos a jelenlegi feltételekkel nem írná az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést – írja a Telex.hu a Magyar Orvosi Kamara budapesti szervezetének a gyorsfelmérésére hivatkozva.

A szervezet szerdán küldte ki a kérdőívet 13 800 kamarai tagnak, és 48 óra alatt választ kaptak a 22 százalékuktól. Ebből az derült ki, hogy 87,7 százalékuk elutasítja, hogy új rendelkezések határozzák meg a másod-, harmadállások vállalásának lehetőségét. Még ennél is nagyobb arányban, 93,7 százalékuk utasítja el az orvosok 1+1 évre szóló kirendelhetőségét, amikor nincs veszélyhelyzet. A 81,5 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy nem írnának alá olyan szerződést, amely ezeket a feltételeket tartalmazza.

A cikk szerint a szerződést elutasítók az összes fővárosi orvos 22 százalékát teszik ki, ha ők nem vállalják a jövő év elejétől a közalkalmazotti státuszt, akkor az komoly fennakadást jelentene a budapesti orvosi ellátásban.

A kormány majd két hete fogadta el a Magyar Orvosi Kamara béremelésre vonatkozó javaslatát, a parlament pedig a múlt hét kedden már rá is bólintott a benyújtott törvényjavaslatra. A viharos gyorsasággal megszavazott törvény szerint az orvosok bére három lépcsőben, 120 százalékkal emelkedik, és 2023 januárjáig éri el a teljes mértéket.

A Magyar Orvosi Kamara a jogszabály elfogadása után közölte, hogy a béremeléssel és azzal a szándékkal, hogy egy transzparens és korszerűbb szerkezetű egészségügyi ellátórendszer jöjjön létre, egyetértenek. Viszont azt is hozzátették, hogy a jogviszonyok egylépcsős egységesítése és a másodállások szigorú korlátozása szakterületeket és intézményeket tehet működésképtelenné.

(Képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla Györgyi Gazdaság

A "soha nem látott mértékű" orvosi béremelés sem hozza vissza a külföldön dolgozó orvosokat

Van esély rá, hogy nem úgy sül el az orvosok béremeléséről (is) szóló, azóta a parlament által elfogadott törvény, ahogyan várták: a 2023-ig, három lépcsőben, 120 százalékkal emelkedő bérek sem biztos, hogy elég vonzók lesznek ahhoz, hogy az évek óta külföldön dolgozó magyar orvosok visszatérjenek Magyarországra. Görögországtól Ausztrián, Svédországon, Németországon és Anglián át Ausztráliáig néztük meg, mennyit keresnek az orvosok, és mire lesz elég az új bér.

A Fidesz útját járják be az amerikai republikánusok egy új tanulmány szerint

A Fidesz útját járják be az amerikai republikánusok egy új tanulmány szerint

Az SZTE szenátusa levette napirendről az egyetem nevének megváltoztatását

Az SZTE szenátusa levette napirendről az egyetem nevének megváltoztatását

A totalcaros Winkler Róbert beadta a felmondását

A totalcaros Winkler Róbert beadta a felmondását