szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy férfi 10 ezer forintért cserébe hozott létre egy számlát egy ismeretlennek, az ügyészség pénzmosással vádolta.

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön tartotta az előkészítő ülését annak a férfinak az ügyében, akit az ügyészség bűnsegédként elkövetett pénzmosás bűntettével vádolt.

A vádirat szerint egy ismeretlen személy korábban tízezer forintot adott a vádlottnak azért, hogy ő a saját nevében bankszámlát nyisson. A férfi ezt megtette, és az okiratok mellett a számla feletti rendelkezési jogot (PIN-kód, telekód stb.) is átadta megbízójának.

A bíróság közleménye szerint a vádlott ezzel hozzájárult ahhoz, hogy az ismeretlen olyan pénz eredetét leplezze el, amely csalásból származott.

Az ülésen a vádlott ugyan beismerte a bűnösségét, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, de a bíróság ezt nem fogadta el, és tárgyalásra utalta az ügyet, amelyet azonnal meg is tartottak.

A bizonyítási eljárást követően a bíróság 1 év 6 hónap – végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre és 10.000 forint vagyonelkobzásra ítélte a vádlottat, valamint rendelkezett a bűnügyi költségek viseléséről is.

A Törvényszék szerint azt nem lehetett megállapítani, hogy a férfi azért nyitotta volna meg a bankszámlát, hogy az ismeretlen átutalásokat hajtson végre, hogy elleplezze a csalásból származó pénz eredetét. A bíróság szerint a vádlott azzal sem volt tisztában, hogy az általa nyitott bankszámla a pénzmosási folyamatban végszámlaként vagy transzferszámlaként működik majd. A Törvényszék végül – az ügyészi indítvánnyal szemben – úgynevezett statikus pénzmosásban mondta ki bűnösnek a vádlottat.

Mind az ügyészség, mind pedig a vádlott és védője tudomásul vette az ítéletet, így az jogerős.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ferenc pápa 21 évesen élet és halál között volt

Ferenc pápa 21 évesen élet és halál között volt

Az Európai Unió szétesését vizionálta Budapesten a lengyel miniszterelnök

Az Európai Unió szétesését vizionálta Budapesten a lengyel miniszterelnök

Ha Orbán vétózik, uniós ingyen pénztől esünk el

Ha Orbán vétózik, uniós ingyen pénztől esünk el