szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságokat tártak fel egy Csongrád-Csanád megyei sütőipari üzemben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei.

Az ellenőrök november közepén jártak a Tisza Élelmiszer Termelő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. csongrádi kenyérgyárában, ahol megdöbbentő körülményeket találtak: feketepenész lepte be a termelőtér és az összes raktárhelyiség falát, mennyezetét, csempeburkolatát, a berendezések nagy részét, valamint a tárolásra használt műanyag edényeket is. A falak pókhálósak és piszkosak, a padozat és a munkaasztalok ragacsosak, szennyezettek voltak.

Az üzemi helyiségekben élelmiszeripari használatra alkalmatlan, rosszul takarítható, kopott és törött munkaasztalokat, kiselejtezett íróasztalt használtak. A termelőtérben tárolt nyitott, jelöletlen lisztes zsákokban rovarokat találtak az ellenőrök, a falakról pókháló hullott a nyitott lisztes csészékbe. Közvetlenül a padozaton is tároltak alapanyagokat, és a hatóság szakemberei rágcsáló jelenlétét is észlelték az ellenőrzés során.

A vizsgálat időpontjában a dolgozók nem viseltek munkaruhát, hajhálót, és az érvényes egészségügyi könyvüket sem tudták bemutatni.

Az ellenőrzés során nagyjából 600 kilogramm nem nyomon követhető, lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszert vontak ki a forgalomból a a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei, és elrendelték az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítését. Az üzem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették.

A kenyérgyár csak az élelmiszerbiztonsági hiányosságok maradéktalan kijavítását követően kezdhet újra működni. Ennek az ismételt helyszíni ellenőrzésen alapuló engedélyezése folyamatban van a Nébih közleménye szerint.

Az ügyben bírságot is kiszab majd a hatóság, az összeg megállapítása folyamatban van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rétvári: Azért írják a tankönyvben, hogy a férfi politizál, a nő érzelmi életet él, mert ezek a jellemzők

Rétvári: Azért írják a tankönyvben, hogy a férfi politizál, a nő érzelmi életet él, mert ezek a jellemzők

Keresztbe tehetnek a hírességek a természetvédők erőfeszítéseinek

Keresztbe tehetnek a hírességek a természetvédők erőfeszítéseinek

A tervezettnél kevesebb holdmintát gyűjtött a Csang'o-5 kínai űrszonda

A tervezettnél kevesebb holdmintát gyűjtött a Csang'o-5 kínai űrszonda