szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hadházy ismét külső helyszínen tartott Korrupcióinfót, a tavalyira Simonka György is beugrott Orosházán. Most senki nem zavarta a politikust, aki jelképesen átadta a milliárdos szellemberuházásokat, amelyek a képviselő szerint el sem kezdődtek még. Egy termelői piacot is átadott a politikus, amelyre 75 milliót nyert a falu. A csongrádi Kübekházán 2 millió forintból építettek egyet.

Be nem fejezett, vagy el sem kezdett uniós projekteket jártak körbe Pusztaottlakán Hadházy Ákos és a helyi ellenzékiek, ahol a 2014-20-as ciklusban legalább másfél milliárd forintot nyert az alig 400 lelkes település. A vidéki Korrupcióinfo nyitófejezete egy évvel ezelőtt volt Orosházán, amikor hívatlanul beugrott Simonka György, a térség fideszes képviselője is, akit speciális lebonyolítású projektek egyik főszereplőjeként emlegettek a fórumon.

Most nem jött el a képviselő, aki ellen javában zajlik a büntetőeljárás, amelyet a politikus érdekeltségéhez tartozó agrárcégekben történt visszaélések miatt indítottak. Simonka 2014-ig volt a szülőfalujának nevezett Pusztaottlaka polgármestere, majd egykori alpolgármestere vette át a stafétabotot. 2019 őszén Simonka barátja, Baráth Richárd lett az alpolgármester. Hadházy Ákos a Tótkomlóson a termálprojektet, Simonka György falujának nevezett Pusztaottlakán a milliárdos uniós beruházásokat csekkolta és adta át jelképesen, köztük a termelői piacot is.

Sem a pusztaottlakai Vadasparkban nem indult el a több százmilliós projekt, de a kerékpáros túraközpontot sem kezdték el építeni a jelenlevő Korrupcióinfó résztvevői szerint, pedig ezekben már a közbeszerzéseken nyertes kivitelezőt is kihirdették már hónapokkal ezelőtt. A 75 millió forintból épülő termelői piacnak is éppen hogy nekiláttak a Korrupcióinfo résztvevői szerint, pedig annak egy hónap múlva elvileg el kellene készülnie.

Kis piac, sok pénzből

Milliárdok mentek el a termelői piacokra, több százra nyertek húsz és néhány százmillió forint közötti uniós pénzt a települések, miközben egy csongrádi falu, Kübekháza 2 millió forint körüli önerőből felhúzott egyet. Hadházy Ákos az atkári 25 milliós termelői piac, és a ludasi után, a pusztaottlakai 75 milliósat is megnézte.

Több csavar is van a pusztaottlakai piac ügyében, ahogy a hvg.hu is írt erről már korábban: egy 2016-os jegyzőkönyv szerint a helyi testület arról hozott határozatot, hogy a település 150-es helyrajzi számú területén piacteret létesítene. A terület a Mentor Menedzsment Kft tulajdonában állt akkor, a határozat szerint pedig a Szilvivien Bt készítené a terveket. Az előbbinek az egyik tulajdonosa, Simonka György unokahúga mellett, jelenleg is Baráth Richárd, ahogy az utóbbi Bt. kültagja is. Baráth 2019 óta Pusztaottlaka alpolgármestere. Azóta persze eltelt öt év, az egyébként még 2013-ban több trafik üzemeltetését is elnyerő Bt felszámolás alatt áll, de a Mentor Menedzsment Kft működik. A 2017-ben támogatást nyert termelői piac projektösszefoglalójában az áll, hogy a piacot a 150-es helyrajzi számon valósítanák meg. A földhivatali online keresés szerint ilyen helyrajzi számon nem található semmi, az utcaneveket azóta megváltoztatták, így azt nem tudjuk, hogy az időközben alpolgármesterré választott Baráth Richárd vajon tulajdonosa-e a projekt helyszínének. Felhívtuk telefonon az alpolgármestert, hogy megtudjuk, hogy vajon kinek a tulajdonában áll a terület, de Baráth nem kívánt válaszolni a kérdésünkre.

Milliárdok mentek el a termelői piacokra, pedig pár millióból is kijön egy

Pont a nagy termelői piac pályáztatási időszakban, 2018-ban húzott fel egy helyi kispiacot a Szeged melletti Kübekháza. Szélkerékkel, napelemmel biztosítják az áramot, ami szükséges a helyiek igényét kielégítő méretű piac számára. A földmunkát és a ponyvát helyi vállalkozóktól rendelték, a vasat megvásárolták, és a közmunkások hegesztették. Hétköznapokon zöldséges piacként működik, csütörtökön nagypiac van, szerdán pedig főként hentesárut lehet kapni. A hármas határ melletti Kübeken tavaly szeptemberben határátkelő is nyílt, de még bírják az iramot. A legtöbb termelői piac ennek a tízszereséből, vagy húszszorosából épült, a százmilliós beruházásokat nem számolva.

A termelői piac építésében az V. kerület volt az első fecske, Lipótváros még 2013-ban tanyafejlesztési pályázaton vitte el a legtöbb pénzt, 226 millió forintot, hogy vásárcsarnokot újítsanak fel, ahol a vidéki portéka talál majd gazdára. Még akkoriban a Magyar Narancs derítette ki, hogy bár felújították a csarnokot, de az összeg egy jelentősebb részét marketingre használhatták fel. Sallai R. Benedek 2016-ban feljelentést is tett az ügyben.

2017-20 között pedig közel 280 vidéki település nyert TOP pályázaton 20-800 millió forint közötti összeget piac kialakítására, a nagyobb összegeket központban levő kisebb-nagyobb városok nyerték el, így például Komló 200 milliót, Esztergom 900 milliót, Békéscsaba 700 milliót kapott erre a célra. A kisebb települések 15-80 millió forint közötti összegekhez jutottak, Szabolcs-Szatmár-Bereg 42 termelői piac épülhet, Borsodban is 39, a többi megyében átlagosan 8-10 pályázat volt a befutó. Békés megye toplistás, itt 43 pályázat volt befutó, köztük Pusztaottlaka, a zsákfalu.

Képünk illusztráció

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Államtitkár: Akik nem tudnak a versenyszférában dolgozni, mehetnek közmunkásnak is

Államtitkár: Akik nem tudnak a versenyszférában dolgozni, mehetnek közmunkásnak is

Kopaszokkal és meghatalmazásokkal mennek egymásnak a Dunaferr-ügy szereplői

Kopaszokkal és meghatalmazásokkal mennek egymásnak a Dunaferr-ügy szereplői

Tubát fotóztak Kiskunfélegyházán

Tubát fotóztak Kiskunfélegyházán