szerző:
hvg.hu

Hadházy Ákost is meglephette a büntetőeljárás alatt álló békési képviselő váratlan megjelenése orosházi rendezvényén, de az is kiderült, hogy Simonka is szimatol az ügyeit sorra borogató szekszárdi képviselő után.

Hadházy Ákost a Demokratikus Koalíció orosházi szervezete hívta a békési városba, mert a helyi pártszervezet éppen egy helyi ihletésű Korrupcióinfo-sorozatot tervez elindítani, az első Orosházinfóra kérték fel a parlamenti képviselőt. Ennek a közepére érkezett meg Simonka György, aki az éppen emlegetett felzárkóztató programmal kapcsolatban, amelyet vizsgálnak a hatóságok, egyenesen azt állította, hogy provokátorok férkőztek a munkatársai közé.

A megvádolt politikus szerint Hadházy csak azért ment el a békési képviselő fészkébe, hogy kiprovokálja a feljelentést, amivel Simonka szerint Hadházy megúszhatná a büntetőügyben való tanúskodást. Simonka egy cseppet sem volt megilletődve, bár betoppanása után még gyakran törölgette a tenyerét, az izgalma egy csapásra elmúlhatott, ahogy szót kapott. Hadházy egyébként pont azt mutatta volna be a sajtótájékoztatón megjelent helyieknek, hogy a jelenleg Simonka György ellen folyó per vádiratának végéből már sejthető, az agrárcégeken túl, amelyekben már elindult a büntető eljárás, más pályázatos ügyek után is nyomoznak. Főként a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány elnyerte programokat vizsgálják. Hadházy előhozakodott egy régi üggyel is, azzal az autómosóval, amelynek megépítésére Simonka György egy rokonának cége nyert hetvenmillió forintot, és az végül a pályázatban megjelölt Tótkomlós helyett a jóval nagyobb forgalmú Orosháza főútja mellett épült meg. Miután vagy negyedórát hallgatta a mentelmi jogától megfosztott képviselő Hadházyt, a házigazda DK helyi elnöke Simonkát is az asztalhoz szólította.

„Nem viccelődni jöttem – kezdett bele Simonka komolyan a hallottak elleni támadásba. – Ekkora balféknek nem nézhetnek senkit. Ekkorát hazudni? Nem veszi észre senki, hogy Tótkomlós helyett Orosházán épült meg. Ez most azért téma, mert a testvéremnek van ebben a cégben tulajdonrésze.”

Itt rögtön meg is védte a testvérét, aki az autómosóra pályázott, elmondta, hogy még a hatóságok is vizsgálta a projektet, teljesen szabályosan kapott engedélyt a helyszín megváltoztatására. Egyébként pedig megjegyezte, hogy bárki elnyerhette volna a hetvenmillió forintot, ugyanúgy, ahogy ez a rokonával megesett. Hadházy még próbálkozott, hogy nem mindegy, hogy egy autómosó Tótkomlóson működik, vagy az orosházi főút mellett, de ekkorra már Simonka belejött a show-műsorba.

„Tegnap jártam Szekszárdon, és az ön üzlete előtt is láttam egy ilyen Széchenyi-programos táblát” – támadott Simonka György, így az is kiderült, hogy a büntetőeljárás alatt álló képviselő ellentámadásba lendült a korrupcióinfókon gyakran Simonka-ügyeket leleplező Hadházy ellen. A szekszárdi parlamenti képviselő jelezte, hogy ő egy fillér támogatást nem kapott, a rendelőt bérli, annak tulajdonosának cége nyerte az uniós forrást. Ezt Simonka egy kézlegyintéssel elintézte, szerinte ez ugyanaz, mint az, hogy neki a testvére nyert.

A Kodolányi János Főiskola EFOP projektjeit is bírálta Hadházy Ákos, itt a képzések megszervezésével bízták meg a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítványt, majd ők írtak ki közbeszerzést azok teljesítésére, de csak meghívott cégek jelentkezhetnek, ahogy több más esetben is előfordult. Ez az alapítvány nyert sorra a legkülönbözőbb pályázatokat az elmúlt néhány évben, több százmillió forintot felzárkóztatásra, egészségfejlesztő programokra, legutóbb őshonos állatok tartására, bemutatására. Erre is támadással válaszolt Simonka, miután azért néhány percen át ecsetelte, hogy a hátrányos helyzetű térség felemeléséért ő maga mennyit tett már. Az egyik egészségügyi szűrőprogramot próbálta megmagyarázni, amelyben Hadházy az ötvenezer forintos „óradíjat” kifogásolta: kellett legalább négyfős személyzet, sátor, eszközök. Pechjére az első sorban ült egy asszony, aki részt vett néhány ilyen programon, ő erősen rázta a fejét: „Nem volt ott egy orvos sem.”

„Ezért már megérte lejönni, hogy ezt megtudjam. Hogy lehet az, hogy ugyanazt a négy céget hívták meg a pályázatra, mint Lajoskomáromban?” – tette fel szemtől szembe Simonkának, aki ezt úgy intézte el, hogy Dél-Békésben nem volt ilyen cég, a felkérteket pedig interneten találták. A fórumon megjelenők között ült az októberben Tótkomlóson újonnan megválasztott, ellenzéki polgármester, aki a jelenleg is folyamatban levő felzárkóztató programot hozta fel. Ezzel az EFOP programmal kapcsolatban vetődött fel, hogy falból gyűjthettek aláírásokat, hogy a pályáathoz szükséges indikátorokat teljesítsék. Pont Zsura Zoltán kereste fel az a tótkomlósi,  akinek feltűn az illetéktelen aláírás. Zsurának is nekiment Simonka, szerinte provokátorok gyűjtötték az aláírásokat, és azonnal rendőrt kellett volna hívniuk. Tavaly egy tótkomlóstestületi ülésen, amikor Zsura ellenzéki képviselőként számonkérte az akkori városvezetésen a projekt ellenőrzését, még senki nem akart rendőrt hívni. Amikor az indulatok magasabbra csaptak, akkor Simonka oda-odamondogatott Hadházynak, hogy ő maga Szekszárdon vizsgálódik, és beszélget a képviselő szomszédjaival is. A hirtelen fordulat folytán, dupla szereplőssé alakult fórumon voltak, akik egyenesen Simonkától kérdeztek pályázatból, szintén a képviselő rokonának cége által épített, de most üresen álló csarnokokról, vagy más gyanús ügyletekről. Simonka itt már egy kicsit kijött a sodrából.

„Maguk itt most vetítenek, meg port hintenek. Tegyenek feljelentést!”

Hadházyt továbbra is érdekelte, hogy a Kodolány János Egyetem orosházi intézménye miért éppen a Simonkához közel álló Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítványt bízta meg összesen legalább 190 millió forint pályázati pénz elköltésével, amelyből képzéseket szerveztek, és miért nem kutatókat, szakembereket kértek fel erre a feladatra. Simonka elmondta, hogy megkereste az intézmény vezetőjét, hogy vajon miért akarják besározni a főiskolát, de ő sem tudott választ adni, feljelentést a képviselő szerint viszont ők is fognak tenni. Azért a békési politikus válaszolt is, ő maga két okot sejt arra, hogy miért esett a választás az alapítványra.

„Ez az alapítvány van, ott ahol baj van, kidőlnek a fák, akkor ők azt kivágják. Ha segíteni kell egy rákos betegen, akkor ők szerveznek gyűjtéseket. Óriási adatbázissal rendelkeznek, és komoly szakmai háttérrel.”

Simonka szerint a főiskola adta a tudományos hátteret, az alapítvány pedig a helyiekkel való kapcsolatokat vitték a konzorciumba, és pályáztak. A politikus szerint, a szóban forgó alapítvány senki elől nem vitte el a pályázati pénzt, senki nem jelentkezett ezekre a feladatokra. Hadházy a végére tartogatott két kérdést, az egyik egy régi, dinnyekóstoltatásra elköltött 12 millió forintot firtatott, a másikat az ellene indított büntetőüggyel kapcsolatban tette fel: „Hogy lehet, hogy Polt Péter nyolc és fél év fegyházat kért magára? Mi ennek a magyarázata? Mi van az ön fejében erről?”

Simonka szerint Hadházy provokálni utazott Orosházára azért, mert itt azt hazudik, amit akar, ahogy a korrupcióinfókon is, de a bíróságon, majd az igazat kell mondania.

„Arra játszanak, hogy a bíróságon ne kelljen tanúskodni, mert ott köti az igazmondási kötelezettség. De nem fogják megúszni. El fognak jönni, tanúskodni fognak. Fog ülni még ön is a vádlottak padján. Nem tudom, nem állítom, de önnel is megtörténhet.”

Simonka a végén szétosztotta azokat a röplapokat, amelyeken új internetes oldalát reklámozta, a Mit érdemel az a bűnös elnevezésű oldalt, ami egyelőre nem működik. Frissítés: elindult a közösségi oldalon a beígért fórum.

A performansz az Oroscafé helyszínen készült videóján is látható.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
144 napot kell várni egy szívbillentyű-műtétre

144 napot kell várni egy szívbillentyű-műtétre

Orbánék rájöttek, hogy a Kubatov-lista nem helyettesítheti a közösségi oldalakat

Orbánék rájöttek, hogy a Kubatov-lista nem helyettesítheti a közösségi oldalakat

A NAT-ról kérdezte az ombudsmant, nem kapott egyértelmű választ Szél Bernadett

A NAT-ról kérdezte az ombudsmant, nem kapott egyértelmű választ Szél Bernadett

Pofonegyszerűen fékezhető lenne egy világjárvány terjedése

Pofonegyszerűen fékezhető lenne egy világjárvány terjedése

Három kamion karambolja okoz dugót az M1-esen

Három kamion karambolja okoz dugót az M1-esen

Megvert két spanyol egy BKV-ellenőrt a Keletinél

Megvert két spanyol egy BKV-ellenőrt a Keletinél