szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Múlt pénteken sem sikerült megállapodniuk a sztrájkolóknak a munkáltatóval, pedig egy hét alatt háromszor is letették a munkát. Most határozatlan időre állhatnak le a gépek.

Nem csak szakszervezeti tagok számára hirdetett határozatlan idejű sztrájkot a Makói Gumipari Szakszervezet, bárki csatlakozhat, aki nyilatkozik erről. A Continentál AG makói ContiTech üzemében tavaly nyáron mondta fel a kollektív szerződést a munkáltató azzal az indoklással, hogy az elavult, egy versenyképesebb kollektív szerződés létrejöttében partnerek lennének.

Az autóipari cégcsoportnak több gyára is van Magyarországon, a makói MGSZ titkárától úgy tudjuk, hogy csak a ContiTech makói és váci üzemegységét érintően mondták fel a szerződést. A makói gyárban három érdekvédelmi szervezet működik, ezek közül a múlt héten a Mérnökök és Technikusok Szakszervezete szolidaritását fejezte ki az első körben kétórás, majd egy műszakos, harmadjára pedig 24 órás sztrájk résztvevőivel. A három szakszervezet még tavaly, a kollektív szerződés felmondása után együtt kezdett tárgyalni a menedzsmenttel, majd az MGSZ megelégelte, hogy nem jutnak érdemi eredményre, ezért a sztrájkról kezdett tárgyalásokat a munkáltatóval, ennek eredményeként tartottak munkabeszüntetést az MGSZ tagok az elmúlt egy hétben. Először közvetlenül a múlt heti 24 órás sztrájk után ültek a tárgyaló asztalhoz, itt a gyárvezetése időt kért. Majd pénteken délután is nekifutottak az egyeztetésnek, de ez is megállapodás nélkül fejeződött be.

Most kedden 14 órától újra sztrájkolnak a makói gyárban, ezúttal határozatlan időre áll le a munka. Hajdú Roland, az MGSZ titkára korábban elmondta, hogy 24 pontos követeléseik gerincét azok az elemek teszik ki, amelyek a tavaly nyáron felmondott kollektív szerződésben benne voltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balesetet okozott egy férfi Egyházashetyénél, majd megpróbálta a feleségére kenni

Balesetet okozott egy férfi Egyházashetyénél, majd megpróbálta a feleségére kenni

Nagy bemutatóra készül a Samsung, jön az eddigi leggyorsabb Galaxy

Nagy bemutatóra készül a Samsung, jön az eddigi leggyorsabb Galaxy

Lancet: Nem halálosabb a koronavírus brit mutánsa, csak sokkal fertőzőbb

Lancet: Nem halálosabb a koronavírus brit mutánsa, csak sokkal fertőzőbb