szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tavaly egyoldalúan felbontott kollektív szerződés visszaállítását követelik.

Újabb, határozatlan idejű sztrájk kezdődik március 2-án, délután 2 órától a Continental makói gumigyárában. Az MGSZ és az őket segítő Gumiipari Szakszervezeti Szövetség vezetői hangsúlyozzák: nem béremelést követelnek, hanem azt, hogy a munkáltató minél hamarabb csorbítatlanul állítsa vissza a tavaly egyoldalúan felbontott kollektív szerződést.

Pénteken ült tárgyalóasztalhoz a Makói Gumiipari Szakszervezet és a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft menedzsmentje. A Continental anyacég közleménye szerint az MGSZ az egyeztetésen visszautasította a cégvezetés kérését, hogy az üzemben működő másik két szakszervezettel együtt üljenek le a kollektív szerződés egyeztetésére. Az MGSZ álláspontja pedig az, hogy a menedzsment nem volt hajlandó nyilatkozni a követelésekről. Az MGSZ szerint, ha ők leülnek, akkor éppen a sztrájkbizottság jogszerű működését dobják sutba a követeléseikkel együtt.

Korábban írtuk, hogy tavaly nyáron mondta fel a kollektív szerződést a Contitech vezetése, a Continental AG cégcsoport más magyarországi egységeinél nem történt ilyen. A Contitech Fluid Automotive Kft-nek két telephelye van, egy Makón és egy Vácott, a makói üzemben működik három szakszervezet. Így tavaly a három szakszervezettel kezdett egyeztetéseket a gumigyár vezetése. Tavaly december 22-én állt fel a tárgyalóasztaltól a Makói Gumiipari Szakszervezet azzal, hogy szerintük nem jutnak egyről, a kettőre, ekkor alakítottak sztrájkbizottságot. Most a közelmúltban jutottak el addig, hogy tartottak egy 2 órás, egy 8 órás és egy 24 órás munkabeszüntetést. Ezt követően ültek le kétszer is az üzemi vezetőkkel, végül a múlt pénteken megint odajutottak, hogy ismét leteszik a munkát, de keddtől már határozatlan időre hirdettek sztrájkot.

Ezzel az újabb sztrájkkal kapcsolatban a Continental AG azt közölte, hogy keddre a kollektív szerződésről szóló egyeztetésre tűztek ki időpontot, erre várják az MGSZ képviselőit is. Az MGSZ álláspontja viszont az, hogy mint sztrájkbizottság, most nem ülhetnek le a kollektív szerződéssel összefüggő egyeztetések tárgyaló asztalához. Mindkét fél a jogszerűségre hivatkozik.

A Continental AG közleményében azt írja, hogy megértik azt, hogy az MGSZ ragaszkodik a múltban megszerzett, örökölt jogaikhoz, de ha ezt a cég elfogadná, akkor a vállalat versenyképessége is megragadna a múltbéli szinten. Hajdú Roland, az MGSZ titkára pedig azt közölte, hogy a munkatársak készek kitartani a sztrájkban, úgy vélik, hogy el kell jutniuk arra a pontra, hogy a menedzsment fogadja el a követeléseiket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Félmillió Szputnyik V vakcinát rendelt egy francia régió

Félmillió Szputnyik V vakcinát rendelt egy francia régió

9/11 huszadik évfordulójáig vonulna ki Afganisztánból az USA

9/11 huszadik évfordulójáig vonulna ki Afganisztánból az USA

Marabu Féknyúz: És bízva bízzál

Marabu Féknyúz: És bízva bízzál